自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:mimiwongapple 的帖子

佢又冇年假,又冇大假,咁你地當初訂機票時,係諗住到時放咩假架?

大宅

引用:佢又冇年假,又冇大假,咁你地當初訂機票時

原帖由 littleflowers 於 13-08-28 發表
佢又冇年假,又冇大假,咁你地當初訂機票時,係諗住到時放咩假架?

...
日薪工,唔番工咪無人工,幾時放都得

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:工傷可否去旅行?

咁都問得出

珊瑚宮

引用:唔可以...如果你去旅行俾公司check到..可以

原帖由 貓山公主 於 13-08-28 發表
唔可以...如果你去旅行俾公司check到..可以即炒唔賠兼告你...
我朋友公司有同事試過..... ...
Yes,除醫療需要出埠一定叮,仲要賠錢。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

晴B媽 發表於 13-8-28 17:27
去得旅行又唔代表可返工喎!假設職業係電腦資料輸入員,負責打字,隻手因工傷骨折暫時失去活動能力,咁又點 ...

打字都打唔到又點去旅行點拎行李點食到野?
唔通要請左右護法?
打字都打唔到都要去旅行, 講唔通喎

男爵府

不如等覆診時醫生點講病況及寫幾多日大假先再決定啦,
寫得少假就自己消假去玩, 寫得多的就博唔過啦!

大前提係佢是否真正康復, 因你去完旅行後再有事勞保都唔包

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

diong 發表於 13-8-28 18:40
如果病假搭飛機去醫病呢?

即係好似拍戲咁話去美國醫病? 通常係D奇難雜症幾乎冇得醫既先會飛到咁遠醫架喎
呢D人通常已經返唔到工
你唔係諗住傷風感冒飛去第二度醫呀嘛mouth:

大宅

引用:咁都問得出

原帖由 florapang0426 於 13-08-28 發表
咁都問得出
點解問唔出?又未試過工傷,可能有奇蹟呢,不過已打定輸數

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+florapang0426+於+13-08-28+

原帖由 mimiwongapple 於 13-08-28 發表
其實諗都諗到啦,工傷得,即係做唔到野,咁又點可以有能力去到旅行呢? 就算過到自己,比公司check到,告得你入架

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+florapang0426+於+13-08-28+

原帖由 mimiwongapple 於 13-08-28 發表
奇蹟唔係咁出現架,而係你工傷中去旅行,冇比公司check到,呢啲先叫奇蹟

珍珠宮

奇蹟就係話你知無一條法例係寫明病假、工傷唔可以去玩

但不幸公司發現你病假、工傷期間去玩,佢會告你詐騙

你可以自行選擇搏唔搏,但我相信福無雙至,禍不單行……因工受傷已經係一個禍……其他自己諗啦!

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章

diong 發表於 13-8-28 18:40
如果病假搭飛機去醫病呢?
如果搭飛機去外國醫病,咁又會有醫生紙啦。

我公司有人試過,佢生cancer, 去左美國醫病半年。

大宅

保險有調查主任查的,細單梗唔查啦,大單長時間病假會有人跟踨,出境就仲易查。我公司有人查到去跳舞被人影晒相。

男爵府

畀面勳章

有工傷假而去旅行是否等如一定可以返工呢?

假如做勞動工作,一隻手整到,做過手術,要時間復完,

一定返唔到工。

但該僱員雙腳行得走得,旅行同朋友,屋企人去,有人

幫佢照顧一切,點解唔去得旅行?

當然保險公司有好大機會揾公証行人去CHECK工傷的僱員,

但係咁既情況,要告詐騙都冇可能。

因為讓僱員真係要用雙手做嘢而唔係對腳或單手做嘢。

綠來天注定,緣去人自奪,種如是因,得如是果,一切惟心造

侯爵府

引用:工傷期間可否去旅行?

工傷期間可否去旅行?
如果去得旅行即係無事啦?點解唔取消工傷病假返工?唔想嘥機票,不如你取消病假,返工,然後用大假去旅行啦!

男爵府

唔係喎,諗深一層,除左放病假的放假地點問題外,你的是工傷喎,即是公司有照pay人工比你的。如果比公司知道你有取公司人工但同時出外作私人旅行,你話公司/保險公司會不會放過你?! 講真,公司要check你容乜易吖。 咁如果你本身係一個有責任心的人,係咁嘅情況下去玩也玩得擔心/唔盡慶啦,咁不如唔好去了!

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由+littleflowers+於+13-08-28+

日薪工,唔番工咪無人工,幾時放都得
既然係日薪工,咁係咪唔claim旅行期間嘅工傷賠償就ok呀?

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

唔好搏

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你唔怕啖得囉, 之前有同事, 黎做左唔夠一個月跌斷腳, 有3個月假, 比人見到佢拎住拐杖佢去旅行, 咁佢真係病左, 公司都冇佢呼:;pppp:

首頁

尾頁

跳至