嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...25

尾頁

別墅

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

Dr Yonex,

點解你唔回應 jenniferkwok的問題呀? 我囝囝都有同佢囡囡一模一樣的問題呀! 請你畀些意見吖!

jenniferkwok 寫道:
Dr. Yonex

我想問下女女2歲3個月,自從大半年前傷風感冒過一次之後,d鼻水同痰就未正式斷過尾,有時會好d就無咁多,有時又會差返,但又唔係不停咁流同咳,鼻涕就一sneeze先有好多,都無特定時間sneeze,咳就整日都係得2~3聲,但就聽到好多痰,夜晚訓覺又乜事都無,咁既情況算唔算氣管敏感呀?有咩方法可以斷尾?我係澳門d醫生完全都幫唔到我

thx

大宅

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

Dear jenniferkwok and janettang,
Sorry ar~ 睇唔到tim~
相信係氣管敏感+on and off Low grade Flu. 方法可以試, 但始終見過醫生, 對症下藥才是最安全.
if your baby is > 26 pounds,
try: 1) Bricanyl 1.5mg tds(3 times daily)
2) Cosyr 5 ml tds, &
3) Actifed NN 5ml tds
4) Zyrtec 5ml Nocte(晚間服)

Note: Ask the family physician for opinion and allergy history of medication.
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

子爵府

thx janettang for bringing up my query again.

Dr. Yonex

thx. 我怕你忙所以都唔敢remind你,加上佢呢幾日又好似無左咳,不過就仲有少少鼻水

我想問 are those medicine can be purchased over the counter? u mind telling me what do they treat? when to stop taking them? is there a certain course of treatment?

i'm sorry for bringing up so many questions.

別墅

一一B 寫道:
yoballma,
我同你o既情況一樣, 之前太信個醫生, 唔醒覺自己個細仔係同呢個醫生唔夾, 拖左好幾個月, 到佢惡化時先識得轉醫生, 好彩仲未太worst... :-(

不過我阿b上星期睇公家專科, 醫生話佢d肋骨仔有d變左形喇, 可能之前咳得耐所致~ 我好唔開心呀! :-( :-( :-(

善古寧真係幫左我阿b好多! 好過長期食傷風咳藥, 又散, 又攪到佢無晒胃口同精神~~ [size=xx-small]細細聲講, 我細仔之前成日要食傷風藥咳水, 唔笑架, 而家笑容都多左好多~

BB唔再咳就好啦.

^_^

男爵府

好媽媽勳章

我個女都有食粒狀架, 不過我將佢成粒放落水, 好快就溶, 跟住當餵藥水咁比佢囉!

珍珠宮

好媽媽勳章

一一B 寫道:
因為我都係開少少水咁比佢飲架, 如果係咁會點架? 可能我都要改改餵佢o既方法喇....

Dr.Yonex 寫道:
點解呢,
我都唔清楚but
MIMS written as,
"Oral granules may be administered directly into the mouth or mixed w/a spoonful of cold or room temperature soft foods (ice-cream, applesauce, rice or carrots only). Not intented to be dissolved in liquid."

"Not intented to be dissolved in liquid." ~ 隻藥適合撈埋落d食物度, 但唔適宜溶在飲品, 會唔會咁樣就可以留在胃部耐d, 等小朋友可以吸收多d?

別墅

thank you Dr Yonex. 咁'善古寧'會唔會都可以幫到我囝囝呢?

Dr.Yonex 寫道:
Dear jenniferkwok and janettang,
Sorry ar~ 睇唔到tim~
相信係氣管敏感+on and off Low grade Flu. 方法可以試, 但始終見過醫生, 對症下藥才是最安全.
if your baby is > 26 pounds,
try: 1) Bricanyl 1.5mg tds(3 times daily)
2) Cosyr 5 ml tds, &
3) Actifed NN 5ml tds
4) Zyrtec 5ml Nocte(晚間服)

Note: Ask the family physician for opinion and allergy history of medication.

珍珠宮

好媽媽勳章

正義使者 寫道:
但係....周遭既人都問點解我仔仔咳咁耐都唔斷尾!個仔又要返學....老師問我點解個仔返0左學咁耐都仲咳緊....令我好痛苦!
而我都係上呢個網先知道有 "善古靈" 呢隻藥,我睇開0個個醫生冇提議過有咩藥可以幫助緩和敏感咳 & 氣管收縮既情況...。 :-(

re: 咳好耐都唔斷到尾
我囝囝27個月大, 十月(剛開始返學)開始一路病了幾個月. 十一月時睇開的兒科醫生介紹了食SingulAIR, 囝囝晚上瞓著了都仲有少少咳.
後來今個月轉睇了中環另一個兒科醫生, 醫生話小朋友咳要戒/少飲奶. 我平時1日俾囝囝食3餐, 每餐開8安(不過其中一兩餐佢好多時食剩幾安). 醫生話囝囝過了兩歲, 每餐至多開6安好了. 想佢的咳好, 就要戒奶, 尤其是晚上臨瞓那餐. 如果小朋友勁扭要飲奶, 就開6安水, 加開1安奶咁多的奶粉俾佢.
囝囝開始了戒奶後幾日, 痰明顯少了. 唔知同食少了奶有冇關係, 好耐之前我想同佢由食杰粥轉食爛飯仔, 工人成人話佢食到ur ur聲, 吞得唔好. 但戒了奶幾日, 佢見我地食飯又話要食, 跟住就成功轉食了爛飯仔. 有時餵佢食飯佢仲話要"大啖d". 佢食的奶稀了, 有時食完奶話要食麵包, 我地會俾佢. 所以而家屋企要長備有麵包.
仲有, 咳除了唔應該食橙, 蕉等一類的生果, 楊桃(或其他寒/涼的生果都要戒)同提子. 就算提子乾都要戒. 我試過買了有提子乾的麵包俾囝囝, 佢食了1日, 即日同第2日即時咳多了.
希望我的分享幫到大家.

男爵府

Dr. Yonex,
想請教, 如果囡囡已經唔咳啦!需唔需要轉天氣都比囡囡食呢?/定係只是天氣轉冷先需要?
Don't worry!Be happy!

洋房

amypekkle 寫道:
re: 咳好耐都唔斷到尾
我囝囝27個月大, 十月(剛開始返學)開始一路病了幾個月. 十一月時睇開的兒科醫生介紹了食SingulAIR, 囝囝晚上瞓著了都仲有少少咳.
後來今個月轉睇了中環另一個兒科醫生, 醫生話小朋友咳要戒/少飲奶. 我平時1日俾囝囝食3餐, 每餐開8安(不過其中一兩餐佢好多時食剩幾安). 醫生話囝囝過了兩歲, 每餐至多開6安好了. 想佢的咳好, 就要戒奶, 尤其是晚上臨瞓那餐. 如果小朋友勁扭要飲奶, 就開6安水, 加開1安奶咁多的奶粉俾佢.
囝囝開始了戒奶後幾日, 痰明顯少了. 唔知同食少了奶有冇關係, 好耐之前我想同佢由食杰粥轉食爛飯仔, 工人成人話佢食到ur ur聲, 吞得唔好. 但戒了奶幾日, 佢見我地食飯又話要食, 跟住就成功轉食了爛飯仔. 有時餵佢食飯佢仲話要"大啖d". 佢食的奶稀了, 有時食完奶話要食麵包, 我地會俾佢. 所以而家屋企要長備有麵包.
仲有, 咳除了唔應該食橙, 蕉等一類的生果, 楊桃(或其他寒/涼的生果都要戒)同提子. 就算提子乾都要戒. 我試過買了有提子乾的麵包俾囝囝, 佢食了1日, 即日同第2日即時咳多了.
希望我的分享幫到大家.

奶....佢一開始咳我已經將佢0既奶縮淨早餐一支咋,仲要係開稀左四殼粉 !其他需要介既都介哂 :evil: ,所以諗到最尾..就係...係咪個醫生同亞仔唔夾囉!

複式洋房

Dr Yonex,

我想問我個囡成日都係朝早咳同打"克痴", 下午同晚上就好少啦, 但早上佢成日都咳出啲痰出來, 咁佢食唔食得"善古靈"? 我個囡有氣管敏感同鼻敏感, 我朝朝見到佢都好煩呀.
(我個囡已經就快5歲啦)
THANKS!

大宅

Dear Janet Tang,
You can try it for 4 to 8 weeks. 4mg tab/granule nocte. Watchout for allergy. About 70% of bronchial allergy will improved, not all.

Yonex

大宅

Dear Chingbb,
無咳嗽無氣喘就不必食藥啦~醫學上有樣野叫Tachyphylaxis, meaning that the medication will lose it's effect in the patient if it's taken too long a time!

Yonex

大宅

Dear 多愁善感,
聼落她似乎係鼻敏感+鼻水倒流, 引致早上咳.
可以試Singulair, 但如果唔係太嚴重, 可以試用一星期Zyrtec 5ml Nocte(晚服).

Yonex

民房

我個囡囡而家3歲,佢有哮喘跟住e生介紹食,都ok應該唔難食囡囡都幾鐘意食 :-( :-( :-(

大宅

我睇個兒科醫生都介紹我囡囡食左7日善古靈(又叫青蛙仔), 效果好好, 囡囡是因為鼻敏感, 鼻水倒流才需要食此藥, 醫生話唔駛食咁耐, 好番就停藥.

男爵府

Dr. Yonex,
Thank you very much!!
個醫生仲叫我比囡囡食一個月(我買了一合) 好彩我沒有比囡囡無咳都食, d藥當作"睇門口"
另外我想請教如果bb得8個月大, 可唔可以食此藥, 而是否間間都會有這藥粉賣?可以點買?
Don't worry!Be happy!

複式洋房

Dear Dr Yonex,

想問吓你Zyrtec係咩藥來架? 同Singulair有咩唔同呀?
thanks!

用戶要求終止服務

Dr Yonex,

我仔仔(6歲)係今年6月開始咳, 起初是晚上瞓時咳幾聲, 後來連到日頭都咳, 一咳就咳了幾個月. 這幾個月間一共看了3個不同的醫生, 頭2個醫生說是氣管敏感 + 鼻水倒流, 2個醫生都分別開了抗生素也沒有效用. 第三個醫生說是支氣管炎, 開了一支咳水 + 收鼻水藥 + 消炎藥. 吃了藥後仔仔已沒有再咳, 起初我和我的先生也舒了一口氣. 但過了幾星期我的仔仔又再咳, 吃了藥後好番幾星期又咳, 每次醫生都說是病菌感染或喉嚨發炎. 我仔仔以前是很少病痛的, 但自從上次咳了幾個月好番後就成日病. 現在平均一個月咳幾次, 最奇怪的是每次咳都是沒有發燒或其他病徵, 所以有時心想會不會是氣管敏感呢? 你覺得我有沒有需要再轉醫生呢? 註 : 因最後是第三位醫生看好我仔仔的咳, 所以現在幾次咳都是看他, 而沒有看第一和第二位醫生了. 謝謝你的答覆同時希望你明白我寫什麼

大宅

Dear little-baby,
我會勸妳keep住睇一個醫生, 他有記錄,會知用藥輕重及效果, 你也要多啲禮貌的Feedbacks.
Yonex

首頁
23456...25

尾頁

跳至