嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

yoballma 寫道:
邊度有得買呀 ? 駛唔駛醫生紙架, 萬靈 or 屈臣氏 有得買嗎 ?
唔該哂 !

我細仔睇政府專科, 醫生就寫紙比我出去藥房買囉, 應該要醫生紙先買到掛?! 應該去"R" 字頭藥房就配到.

男爵府

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

Dr.Yonex 寫道:
4mg 粉未, 4mg 顆粒狀,成分完全一樣!
 但記著 粉未 都不應開水服

點解呢, 因為我都係開少少水咁比佢飲架, 如果係咁會點架? 可能我都要改改餵佢o既方法喇....

男爵府

Dr.Yonex,
收到~

男爵府

我之前又係好信我睇開個兒科醫生, 由細睇到大, 但係佢真係唔掂, 次次都要睇兩至三次先好, 我個女又係每個月都要睇兩次醫生, 所以我就去搵個第二個, 睇吓有冇改善, 跟住就比我揾到而家呢個, 好講解得好長細, 最重要佢介紹咗"善古靈" 呢隻藥比我, 所以我 post 出來同大家分享吓.
又得到好多媽咪認同, 所以我更加放心去用呢隻葯.

yoballma,
我同你o既情況一樣, 之前太信個醫生, 唔醒覺自己個細仔係同呢個醫生唔夾, 拖左好幾個月, 到佢惡化時先識得轉醫生, 好彩仲未太worst... :-(

不過我阿b上星期睇公家專科, 醫生話佢d肋骨仔有d變左形喇, 可能之前咳得耐所致~ 我好唔開心呀! :-( :-( :-(

善古寧真係幫左我阿b好多! 好過長期食傷風咳藥, 又散, 又攪到佢無晒胃口同精神~~ [size=xx-small]細細聲講, 我細仔之前成日要食傷風藥咳水, 唔笑架, 而家笑容都多左好多~

男爵府

kiudad,
我share小b o係pmh兒專睇o既經驗, 貴藥(eg singulair)佢比唔到, 因為貴. 佢話公家只比到"啡樽"噴劑for預防, "藍樽"for緊急氣喘用, 以上兩隻噴劑都有類固醇. 醫生問我會繼續用singulair or 用"啡樽", 我見小b食singulair進度ok唔錯, 咁我咪揀用singulair啦, 佢就寫紙我o係出面藥房買singulair, 另外pmh藥房提供"藍樽"同埋兩支收鼻水藥看門口. 兩個月後再覆診, 係咁多.

結論: 我都係偏重睇返私家醫生, govt當regular o既followup. 重皮d都要, 因為呢個醫管局提供唔到靚藥比我.

男爵府

yoballma,
我之前睇過一個老醫生, 佢話如果半夜bb喘得厲害, 唔好等, 即刻入急症室呀. :-|

佢仲教我睇, 如果bb咳起個排骨仔(肋骨)都凹入去o既話, 就係喘架喇.

你話阿囡聞過ventolin, 係咪mist o個隻?

希望你囡囡快d好返喇~

男爵府

一一B
多謝關心 !
係咪mist o個隻? --- mist 即係點解呀 ?

sorry sorry, 可能我講得唔清楚, 我指o既係好似o係診所有face mask聞氣(機打出來有霧氣)呢隻.

如果你想排govt排得快d, 你可試下打電話去同d姑娘講個情況, 如果真係唔得, 就帶佢去急症室睇, 講得嚴重d, 可能就排你快d有得睇.... 我都知咁樣講好似唔係咁好, 不過有邊個父母唔心急呢.

男爵府

一一B

我屋企有支standby 嘅 ventolin, 係用手按個隻.

今日打咗 tel 去威院 問可否改早 d, 佢話要我先要自己去睇醫生 or 急症室睇, 要個 d 醫生 話 urgent 才可提早.
我唸住同個女去睇急症, 等佢留院check 吓. 我真係唔想等到 7月 咁耐, 好擔心.

:cry: :cry:

上次阿b睇公家專科, 佢比左隻"藍樽"比我看門口, 係咪呢隻呀? 如果呢隻都唔得, 我諗真係要立即入a&e呀. :-|

連姑娘都suggest你帶大囡去a&e睇急症, 呢個方法可能真係work呢, 你都快d帶佢去睇喇, 等到7月實在太耐喇....

男爵府

christaki,
我個小b 3個半月開始有咳, 時好時壞, 後期仲咳到多痰+氣喘, 證實係氣管+鼻敏感, 睇到第3個醫生, 佢suggest 小b食善古寧(藥粉), 當時佢約8個半月大, 食左好好呀, 雖然轉天氣都會流下鼻水不過唔係好嚴重o個隻,(醫生話係正常架, 因鼻敏感so唔駛食藥), 同埋氣管touchwood好左好多呀, d咳同痰清晒, 佢都同呢隻藥幾夾, 佢而家食緊第3個月喇, 醫生話如果佢食埋呢個月都無咩事, 就比佢停藥喇!

你參考下. :wink:

男爵府

christaki 寫道:
一一B
你小b連續食左3個月呀~~~身子會否好虛,因為我小b就係食得西藥多,身子就比較差,同埋你係where 買到善古寧(藥粉),份量食幾多?我都想比下我兩個囡囡食,等佢地唔使成日都咳咳....

many thanks

[size=xx-small]細細聲同你講,佢食左呢隻藥不單止唔虛, 仲抵打左, 因為佢之前食得太多傷風咳藥, 太散, 胃口唔好, 無精神, 脾氣差, 又唔長肉, 佢跟左呢個醫生同埋食左善古寧呢個療程之後, 可能清到d咳同痰啦, 開心左好多. 其實都好睇個小朋友同個醫生& d藥夾唔夾o既, 好彩小b o係咳惡化前都搵到一個~ 如果唔係都唔知拖到幾時呀. :-(

我係經診所買善古寧架, 貴幾十蚊架, 其實o係有 "R" o既藥房都配到, 我阿b而家食4mg, 如果我無記錯. 下次再要食, 我會o係藥房買算喇, 平得幾多得幾多嘛.

男爵府

[quote]
一一B
係呀, 係"藍樽"個隻, 另外有支係"紫色" , 呢支就只係可預防,
我個家庭醫生話 sleep 前比佢聞, 可有效 12 hrs, 但係都唔得

男爵府

christaki 寫道:
一一B

希望你小b以後都唔使再食藥喇~~~咁你小b食4mg for at night only 嗎?

thanks

係呀, 臨訓食.

男爵府

quoted from information for the patient about singulair:

"use in children
for children 6 to 14 years old singulair 5-mg chewable tablets are available. for children 2-5 years old, singulair 4-mg chewable tablets and singulair 4-mg oral granules are available. for children 6 months to 2 years old, singulair 4-mg oral granules are available. safety and effectiveness of singulair in children less than 6 months old have not yet been studied.
studies have shown that singulair does not affect the growth rate of children."

呢個我o係盒裝善古寧藥粉o既病人須知到quote出黎, 同o係藥廠website到d/l o個張, 唔同的....

首頁

尾頁

跳至