嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...25

尾頁

別墅

有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

請問有冇媽咪 d bb 食呢隻藥黎醫哮喘, 唔知有冇效呢,
我個女晚晚都咳到 sleep 唔到. :-( :-(
^_^

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

我個大仔之前食開(佢有鼻敏感經常鼻水倒流)..呢隻葯唔係醫哮喘..係預防等條氣管好d..呢隻藥好掂..我個仔平時少少凍野..都唔食得一食即咳.轉天氣又係∼食左(善古靈)之後真係咳少左..但非常之貴二or三百元一合..食一個月..

別墅

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

我個仔總共食個三次,最近咳得好犀利,所以要食,食左真係好好多.

複式洋房

我仔仔食緊, 食了個多月, 效果好好, 仔仔連氣都吸少咗份量.我去藥房問過$300盒28粒.
我仔仔個兒科都係買$10粒($280盒).

別墅

gobby媽媽 寫道:
我仔仔食緊, 食了個多月, 效果好好, 仔仔連氣都吸少咗份量.我去藥房問過$300盒28粒.
我仔仔個兒科都係買$10粒($280盒).

我個仔八個月時支氣管炎食過,效果幾好,不過唔係粒狀,係粉末,撈埋啲食物到食,唔知係唔係同一隻呢?

男爵府

囝囝食咗兩個幾月,真係條氣管好咗好多咳少了,個西醫介紹係粒狀,$280一盒,後來轉了睇第二個醫生佢話有粉末,唔洗咁煩要顏碎粒藥先可比囝囝食,價錢一樣

別墅

我個仔都咳

別墅

邊度有得買呀 ? 駛唔駛醫生紙架, 萬靈 or 屈臣氏 有得買嗎 ?
唔該哂 !
^_^

男爵府

yoballma 寫道:
邊度有得買呀 ? 駛唔駛醫生紙架, 萬靈 or 屈臣氏 有得買嗎 ?
唔該哂 !

我細仔睇政府專科, 醫生就寫紙比我出去藥房買囉, 應該要醫生紙先買到掛?! 應該去"R" 字頭藥房就配到.

男爵府

我是在藥房買 HKD300一盒, 不需要醫生寫紙.
但藥房啲人話若小朋友之前未食過不要隨便比小朋友食, 最好問過醫生先.

別墅

唔該哂咁多位媽咪, 之前係個醫生比我嘅, 不過只得 7日,
而家食哂 d 葯, 所以唸住自己去配冇咁貴, 因去醫生到, 比7日葯我已然收成 $340 , 好貴呢
^_^

洋房

我囡囡咳左好耐, 食左之後好好多, 醫生收我$10粒, 配左7日, 醫生叫我試左反應先, 之後再配3個星期藥, 醫生仲俾左張小冊子我, 裡面有長盡解釋, 呢隻唔係哮喘藥, 不含類固醇, 預防敏感, 放鬆氣管 , 小數人有輕微副作用, touch wood 我囡囡就無唔舒服

別墅

Dear all moter

我想問如果鼻敏感有冇用呀, 我個大女鼻敏感好犀利,
成日打噴嚏,摔鼻, 係咁漏鼻血, , 我見到張說明書話鼻敏感都有效,所以想比佢試吓, 有冇媽咪 try 過得唔得呀
^_^

大宅

Singulair 主要幫氣管. 有 10mg, 5mg & 4mg(chewable-Cherry flavour). 6 歲以下 4mg /day OK La~
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

禁止訪問

大宅

Yes. I am a paediatrician. It's my pleasure to answer your question, except if U ask me my clinic address.

男爵府

Dr.Yonex ,

我想問如果囡囡(26個月大)流鼻水食完醫生啲藥還不好, 可否用善古靈來斷尾? 因我之前試過一次用此方法, 斷到尾. 但我又不知這樣做好不好.

大宅

Sorry, 甘遲覆你. Personally 我比較多用來醫氣管敏感(AIRway)
Singulair = singul - AIR

Back to work..Talk to U later.

大宅

I shall suggest:
Zyrtec 2.5mg Nocte., i.e
臨瞓口服一次: Zyrtec Syrup 2.5ml
Or, Zyrtec Paed.drop 5 drops.

(最好先問家庭醫生.睇吓小朋友有無藥物敏感)

複式洋房

Dr. Yonex,

請問氣管敏感係唔係唔飲得凍嘢? 橙,梨,香蕉又食唔食得呢??

首頁
12345...25

尾頁

跳至