爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位好,我老公想報考車牌,請問點報會平d?一開始應該點做先?請指教,謝謝

複式洋房

回覆:考車

這個我也想知道!

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

emb_mama 發表於 13-8-29 21:09
各位好,我老公想報考車牌,請問點報會平d?一開始應該點做先?請指教,謝謝

...

如果去駕駛學苑報考,一條龍幫你安排哂,但就貴。其他,如李件或其他駕駛學校,我聽過口碑唔係咁好(純熟個人意見),所以當時我自己去報,搵師傅就上網睇下人地點講同介紹,呢個方法應該最平。
流程係先去運輸處報左筆試先,填張form交錢(詢問處會教你填咩form),買學牌同考試表格,千令蚊,佢會比本書仔你返去讀,大慨個令月後筆試合格即時再報埋路試,到時睇排到幾時考路試,預返時間去搵師傅學車。

大宅

引用:Quote:emb_mama+發表於+13-8-29+21:09+各位

原帖由 kandyb 於 13-08-30 發表
請問有無話搵街既師傅要學夠幾多個鐘至考得?甘路試洗唔洗再比多次錢?有d話包考幾次果d又係咩?你搵個師傅要幾錢?你全部加埋又用左幾錢方便講我知嗎?可以pm資料比我嗎?
太多問題唔好意思,因為咩都唔識,麻煩你,感激

伯爵府

emb_mama 發表於 13-8-30 01:27
請問有無話搵街既師傅要學夠幾多個鐘至考得?甘路試洗唔洗再比多次錢?有d話包考幾次果d又係咩?你搵個師傅 ...
運輸處建議一般最少學三十個鐘,先可以開始明白路面情況同掌握到車輛操作,不過冇硬性規定,有d人學唔夠三十個鐘去考都pass,睇個人。
排期考路試唔洗再比錢,只要比錢學車同租車考試費(大慨$800比師傅),我考2牌,跟過兩個師傅學,第一個好出名但好貴,第二個平d反而好夾我,$160一堂,我肥左一次,第二次先pass,我前後學左好多個鐘又補鐘,加埋成萬蚊。

包考幾次嗰d我就唔清楚了,唔知係咪d花巧野?我比較實際d,自己覺得,學車就係要學識揸車原理同有道路安全意識,咁就自然會合格,有d學苑包一次考到牌,但我係要考到安全意識同正確駕駛態度,唔係要考個車牌,所以唔一次pass都冇問題。

唔緊要的,有問題隨便問,我當初都係咩都唔識。

你係咪想我pm師傅資料比你?

大宅

引用:Quote:emb_mama+發表於+13-8-30+01:27+請問

原帖由 kandyb 於 13-08-30 發表
運輸處建議一般最少學三十個鐘,先可以開始明白路面情況同掌握到車輛操作,不過冇硬性規定,有d人學唔夠三 ...
麻煩你,我想要個師傅資料你可以pm比我嗎?考貨車一樣得?我住屯門佢會教嗎?同埋我最近應該去邊度報考試?謝謝你

伯爵府

emb_mama 發表於 13-8-30 02:03
麻煩你,我想要個師傅資料你可以pm比我嗎?考貨車一樣得?我住屯門佢會教嗎?同埋我最近應該去邊度報考試? ...
貨車係咪指輕型貨車,即市面上送貨嗰d街車?我個師傅教私家車(1牌)同輕型貨車(2牌)。
最近報考地點同詳情:

http://www.td.gov.hk/tc/public_services/licences_and_permits/driving_test/driving_test_of_noncommercial_vehicles_/index.html

到時你筆試pass左,路試會比你選香港,九龍或新界,你如果選左九龍,佢就會自動選一個考場比你。當你搵師傅學車,佢地會有個地方教車,例如我考天光道,師傅就同我喺九龍塘學基本功,到咁上下就要去考場學啦。

師傅資料一陣PM你。

大宅

我之前都係搵街師父,所有文件排期到攞証幫我搞掂哂。

伯爵府

我都想要資料可否pm 我?thx

大宅

回覆:emb_mama 的帖子

搵個最惡既cfu

別墅

駕駛學院貴,但較容易合格,因為考試路線好似易啲。

子爵府

我都係報駕駛學院, 不過超貴
Melodykitty

複式洋房

我報 李件, 同街cf差不多, 佢有d筆試理論堂都有用, 貴過自己找cf少少, 不過佢可以幫你報運輸署, 省一點時間.

無信心咪學多幾堂, 我都可以一take pass

大宅

引用:我都係報駕駛學院,+不過超貴

原帖由 melodykitty 於 13-08-31 發表
我都係報駕駛學院, 不過超貴
你報駕駛學院幾錢?

大宅

引用:我報+李件,+同街cf差不多,+佢有d筆試理論堂

原帖由 kg2 於 13-08-31 發表
我報 李件, 同街cf差不多, 佢有d筆試理論堂都有用, 貴過自己找cf少少, 不過佢可以幫你報運輸署, 省一點時間 ...
李件幾錢?

大宅

我老公問左一個教車師傅,佢話一萬蚊包考三次,但要又話要自己去報筆試,要自己比個千幾,甘算平嗎?

複式洋房

emb_mama 發表於 13-8-31 17:43
李件幾錢?
自己去拿單張問問d, 年年加價, 唔同堂數又唔同價
我前年考, 連考試費8千幾

王國會長

王國會長

引用:我老公問左一個教車師傅,佢話一萬蚊包考三

原帖由 emb_mama 於 13-08-31 發表
我老公問左一個教車師傅,佢話一萬蚊包考三次,但要又話要自己去報筆試,要自己比個千幾,甘算平嗎?

...
包幾次冇意思,最重要包幾多個鐘,租車又包唔包?

男爵府

emb_mama 發表於 13-8-31 17:45

...

出面既師傅你問佢收幾錢一堂, 考試租車又幾多錢, 仲實際喇.
你想跟出面既師傅學, 你快d自己報左筆試先, pass左先再慢慢搵師傅都未遲, 路試排期有排你等呀.

複式洋房

時間都係金錢, 駕院一般排期比出面快,
有時有人取消仲可以插隊.

報外面雖然平, 但一個唔好彩要考第二次就要排幾個月.
駕院可能下個月就有期.

要報駕院報得平, 就要一次過買多些鐘,
通常預付比之後加鐘平好多.
不過如果你先生好有信心既, 就唔洗買咁多鐘, 甚至報街都可以啦.

駕院有私人場地, 唔受時間限制, 幾時想練泊車練掉頭都得.
反而街鐘受時間限制16:30-19:30唔可以學車, 有些地方交通又繁忙,
一個鐘可能練唔到兩圈都唔定.

首頁

尾頁

跳至