自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我哋納稅人出糧俾d議員, 但點解 hk人有難嘅時候, 佢哋就潛晒水!!!!

侯爵府

引用:我哋納稅人出糧俾d議員,+但點解+hk人有難嘅

原帖由 Miulo 於 13-10-05 發表
我哋納稅人出糧俾d議員, 但點解 hk人有難嘅時候, 佢哋就潛晒水!!!! ...
賣港賊,必要時集體失蹤!⼃我以後唔會做選民選你班XX出來!

伯爵府

回覆:幼稚園排隊事件! 點解唔見有尊貴議員為民請命!

垃圾

男爵府

引用:我哋納稅人出糧俾d議員,+但點解+hk人有難嘅

我哋納稅人出糧俾d議員, 但點解 hk人有難嘅時候, 佢哋就潛晒水!!!! ...
我地淨係見到班議員只識得叫人下合同埋批評,將小事化大至於一些有建設性的提議就一樣都冇

大宅

佢地無jetso,彩你都有味:;pppp:

翡翠宮

佢地做嘢咪得罪亞爺囉

水晶宮

當班律師黨潛晒水,不過佢地會幾矛頭指向政府話把關不力

禁止訪問

水晶宮

果班先係佢地客仔嘛, 人數仲多過港人:;pppp:

伯爵府

BK Milk勳章

正xx,真係不知所謂。賣港求榮,要你選佢既時候就咩都話得,而家就個個龜縮。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

因為尊貴議員係為新移民請命架嘛木

大宅

hayleylms 發表於 13-10-5 08:40
佢地無jetso,彩你都有味

什麼都不識的家長  

珊瑚宮

引用:當班律師黨潛晒水,不過佢地會幾矛頭指向政

原帖由 上校車 於 13-10-05 發表
當班律師黨潛晒水,不過佢地會幾矛頭指向政府話把關不力
事實如此。保皇黨咁多年賴律師黨揭開雙非之亂,但最後梁振英無改一個法律字,一條入境法就截斷雙非,邊個妄顧香港利益抽盡水?律師黨係書呆,但班愛黨就奸權至叻,點會出嚟?仲叫放多啲自由行添,單程唔cut得,大陸審批持之有效添:;pppp:

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

選擇性自願失蹤⋯⋯⋯?

公爵府

到政府話人大釋法解決雙非,佢哋就會蒲頭反對,話影響法治、民主自由,我真係憎死佢哋!

wonderlulu  事實就係, 釋法一樣停到雙非, 點解要拖1X年唔到野, 保皇要放水咯~  發表於 13-10-5 11:04
wonderlulu  事實就係, 有釋法一樣停到雙非, 點解要拖1X年唔到野, 保皇要放水咯~~~~~  發表於 13-10-5 11:03
fanny3315  阻住地球轉  發表於 13-10-5 09:00

子爵府

引用:到政府話人大釋法解決雙非,佢哋就會蒲頭反

到政府話人大釋法解決雙非,佢哋就會蒲頭反對,話影響法治、民主自由,我真係憎死佢哋! ...
只會出黎倒亂

子爵府

引用:議員爭取延長紅緣燈,増設花糟 +

原帖由 kacyleung 於 13-10-05 發表
議員爭取延長紅緣燈,増設花糟
同埋增加女廁格數

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

因為我地唔係外傭,唔係單雙非,唔係老人家,而且我地有自己既思想,所以睇到都當睇唔到

子爵府

議員?呢D?

http://www.stnn.cc:82/hongkong/200902/t20090219_981933.html

議員要求加快單程證審批 讓大陸配偶儘早赴港
星島環球網 www.stnn.cc 2009-02-19
【星島網訊】立法會一個委員會19日開會討論對大陸和香港家庭有影響的措施,希望能進一步縮短單程證審批的時間。立法會外,有關注大陸與香港家庭權利聯席約40人在立法會外抗議,不滿港人在大陸的配偶不能享用香港的醫療衛生服務,要求取消有關收費。

星島新聞集團消息,立法會研究大陸與香港家庭事宜小組委員會19日討論與大陸與香港家庭有關的人口政策。立法會議員王國興及民主党的何俊仁在會上都認為,安排分隔兩地的家庭成員團聚,可解決很多社會問題,又希望可進一步縮短等候單程證的時間,併為他們的子女提供教育。

保安局首席助理秘書長羅應祺表示,當局已加快審批港人在大陸配偶赴港,考慮有關政策時,須考慮對社會的影響,相信現在不論單程證或雙程證,均已方便家庭團聚。行政署副長長王天予表示,政府也需考慮提升人口質素,確保勞動力配合經濟轉型,讓香港可持續發展。

立法會議員梁耀忠,就關注跨境婚姻個案增加,單是2007年已有超過26000宗,而大陸女性在香港所生的嬰兒數目,也由2001年的7000多人上升至去年首11個月的3萬多人。副行政署長王天予表示,生育是個人選擇,政府在這方面可做的事情很有限。

關注中港家庭權利聯席代表當天則在立法會外抗議,指當局2003年推出人口政策專責小組報告書後,沒有再公開諮詢,批評政府回避。他們要求政府關注本地家庭的大陸配偶享用醫療衛生服務,要求取消有關收費,以及加快審批港人在大陸配偶來港,讓他們家庭團聚,及新移民享用社福服務的情況,又認為人口政策不應只著重經濟發展,應該讓所有市民分享社會成果。

cyan928    發表於 13-10-5 10:11

公爵府

點解人哋澳門就可以做到,話唔俾生就唔俾雙非生,但HK就咁悽涼!俾雙非蠶食!

首頁

尾頁

跳至