懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

作小產出血,什麼好???

各位姊妹好,
我剛bingo了,但六天前開始出血,去了政府醫院,但只有卧床休息,沒有藥食,四天後出院,但仍有出血,我想看私家但初一,二,三都沒想沒有開,我現在家裹卧床休息,沒有藥食,但仍出血, :-(

大宅

Re: 作小產出血,什麼好???

prettymothe ,

唔好咁擔心住先.等多一日再去睇私家醫生.休息多d係有幫助的.希望你同bb平安啦.

複式洋房

don't worry for now, I had same issue before. You need to rest more and stay in bed until you see C+. If bb still have heartbeat, u will be fine but the blood will still continue for a little while. My case, a few more days after I saw C+.

大宅

我在week 5 都有出血情況, 訓了三星期床, 現在很幸運已經穩定了.
你心情一定很怕和緊張, 不過要儘量放鬆一點, 因為心情不好是會影響bb 的. 其實很多姊妹都有出血的情況.
如果訓到就儘量訓, 除了去廁所都儘量訓床.
私家醫生有得睇就快d睇.
努力呀!!!

複式洋房

我原本今日都想搵醫生點知真係好多醫生都唔開工, o係醫生網只係搵到一個醫生o係油麻地既叫郭志偉醫生(天一醫務所) 油麻地彌敦道483號地下 2385-0105, 今日產婦科睇4pm-8pm, 希望幫到你。

不過流啡係會流幾日架因為係入面仲有d舊血要出黎, 最緊要依家要訓多d等bb痴緊d你, 同要保持心情開朗~

大宅

試下打電話去荃灣港安醫院啦!今晚我會去睇靳嘉仁醫生!
上星期日我以為m come,但係發覺唔行路&訓覺都無流血,於是試下驗孕,點知bingo,於是上星期三先去睇醫生,醫生立即幫我打針&俾藥我食,星期五我再去睇埋吉叔,年初二開始無野啦!
希望大家都無事啦!

大宅

好媽媽勳章

Healthybaby, 有幾個問題想問你呀, 麻煩你可以解答我嗎?
1. 點解你話以為係m come, 之後又check 唔係呢? 係咪有咩特別事發生?
2. 請問你醫生幫你打咩針呀?
3. 同埋你搵吉叔, 係咪食安胎藥呀? 大約幾錢呀?
唔該晒你!!!

洋房

我之前陀個b時,都有見血,我會白花膠煲雞湯,覺得ok嫁

大宅

各位好,
好多謝你們的意見,但不幸地bb已經流產在,當我看c+時胎已在子宮內,醫生說check血看胎盤是否全出來,如全出了,可不做刮宮,我現在在家休養 :-( 好傷心 :-(

大宅

jojolly,
其實我週數好細,話說我上上星期六(10/2)去做yoga,星期日(11/2) m come,(只得23days)以為早左來啦,點知夜晚唔流,流量比平時少好多,只得一茶匙血,但係發覺有d肚痛,因為之前有小x過,感覺有可能有左,於是用d仔驗孕棒試,點知真係有條淺綫!再用曼仔再試!又有line!
於是上星期三去睇醫生,醫生話我週數咁細未必係! 肚面照u/s見到有d野,但醫生唔肯定,好似有d懷疑我吹水,連我自己都以為恨到short左!所以醫生要我再驗孕,都係bingo!
於是醫生同我打左安胎針&俾安胎藥我食!
昨晚我去覆診,確定照到個胎 (4week & 5days),不過未有心跳!
吉叔係第一次睇,佢話我第一次睇唔知開咩俾我食,我應該bingo前睇佢!d藥好平,about$20幾一包,診金約$120.
除了中西醫,我仲日日冬蟲草花膠湯補身! 而家真係無流血啦!

大宅

好媽媽勳章

prettymothe
唔好太傷心la….最緊要好好養好個身體, 下次再黎過la…

healthybaby
其實我點解尋日會咁details 問你, 係因為我平時d M係準到你唔信, 但直至尋日為止遲左一個星期都未黎, ( 我未用棒CHECK ), 但上星期有一日流左一D 啡色野……之後幾日又冇事發生, 所以一路都好擔心同緊張………….不過….尋晚半夜已經M come 啦…我都有d失望, 不過我會再努力….其實我成日都想去睇下吉叔, 調理一下身子, 我想問你係咪要一早去排隊law籌呀? Law 完籌仲要等幾耐架?

多謝你既回覆…. 咁你樣樣都要小心d 呀….尤其小心食野呀!!!

大宅

prettymothe,
好唔開心聽到你呢個消息!其實我上年3月試過小x,所以只要你身體好番,好快又可以再來過(三個月)!而且我絕對相信,d唔健康既胎係千其唔好留低,如果留低帶俾你好多手尾,所以我那次成日都安慰自己,令自己唔太傷心!
之前那次我一直check唔到有左,但又係流啡,check到時已經太遲,我去政府醫院又係無藥食,所以點解我叫你立即去c+睇!
而家你最重要係攪好個身體,要好似坐月咁補一排!因為我小x之後補得唔好,成日流淡汗&病,後來"的"起心肝&出左錢買左燕窩&冬蟲草,先至好番d!
你遲d可以找個中醫補下. 其實個中醫都話我睇中醫睇得太遲,如果未bingo前睇bingo後就唔會流啡!

jojolly,
不過我覺得係流啡抑或m come都真係好難分!我有時都會以為m come是流啡,不過驗過孕又唔係!
因為我自己試過小x,所以都唔想諗得太長遠.......
希望下個月在媽媽會所07年11月見到你!

大宅

prettymothe 寫道:
各位好,
好多謝你們的意見,但不幸地bb已經流產在,當我看c+時胎已在子宮內,醫生說check血看胎盤是否全出來,如全出了,可不做刮宮,我現在在家休養 :-( 好傷心 :-(

唔好唔開心, 而家最重要係調理好身體, 然後再努力過. 主會為你安排...

MAY GOD BLESS YOU AND YOUR FAMILY.

大宅

有無人可以幫下我, 我好亂呀

我 2月1 日黎左 M 至 2月7 日
應該大約 2月14左右係排卵期
點之, 我 2月21日及今日流左d好稀既紅色血水
而且肚都有d陰下陰下咁痛

不過我唔知咁短時間會唔會有可能bingo?
同埋想問我有無機會係中左作小產?
不過我今朝自己驗過又無bingo...有無人可教下我

大宅

有無人可以幫下我, 我好亂呀

我 2月1 日黎左 M 至 2月7 日
應該大約 2月14左右係排卵期
點之, 我 2月21日及今日流左d好稀既紅色血水
而且肚都有d陰下陰下咁痛

不過我唔知咁短時間會唔會有可能bingo?
同埋想問我有無機會係中左作小產?
不過我今朝自己驗過又無bingo...有無人可教下我

大宅

各位好,
好多謝大家支持,但現有一問題,我不知道我的胎是否全出?因我從沒有出血塊或一固體的物體出來,但政府醫院陰道ultrasound,只有小許水分暗影,胎已不在,我很怕胎盤未出晒來,但政府醫院等7天後覆診再照才算...我去了c+的醫生更差,他只同我照腹部ultrasound,說沒有胎盤便算,驗血,說我的指數低,應全出,我都不知信不信佢... :-x ,大家有什麼方法???

大宅

Dear 卡樂B薯片 ,
你可以看醫生,看陰道utrasound ,便清楚,最好看c+ :-|

大宅

各位好,

prettymothe,我同你CASE一樣,所以我都好明白你E+既心情,我都係尋日o岩o岩做完手術出院, 因為我自然流產但流得唔乾淨所以要做手術, 由我知道我有左(2月5號知道)到我冇左阿B(2月23日),成件事都係o係2月之內發生,由初初知道既喜悅, 到e生同我講阿B冇心跳唔掂要有心理準備; 個心情真係唔曉點形象, 一知道好似一野打落谷底咁! 今次係我第一胎, 但我明白左一樣野, 阿B係時候來,佢就會健健康康來我身邊, 如果TIMING唔o岩, 都唔可以勉強佢, 希望你可以快d振作起來, 最緊要既係調理好身體, 做個健康既媽咪, 同先生一齊迎接下個BB既來臨^^希望你遲D都生一個超級可愛既BB, 記住要快D忘記唔開心既野, 快D開心返,我同其他媽咪版友都會支持你架

大宅

各位好,
好多謝大家支持,但現有一問題,我不知道我的胎是否全出?因我從沒有出血塊或一固體的物體出來,但政府醫院陰道ultrasound,只有小許水分暗影,胎已不在,我很怕胎盤未出晒來,但政府醫院等7天後覆診再照才算...我去了c+的醫生更差,他只同我照腹部ultrasound,說沒有胎盤便算,驗血,說我的指數低,應全出,我都不知信不信佢... :-x ,大家有什麼方法???

咦咁不如睇多另一個C+E生CHECK多次?!

大宅

Thx carine007

首頁

尾頁

跳至