跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個b出玫瑰疹

我個b女, 年29開始發燒, 有成37.6度, 之後食左退燒藥, 以為佢退左, 點知4個鐘之後, 又燒過, 佢又精精靈靈, 淨係發燒, 冇其他喎, 問人, 佢地話bb都成日會發燒, 我都係咁諗, 咁我地都睇左佢1日, 心想, 明日再有事, 先睇啦, 到年30晚, 一起身, 佢燒到38.8, 嘩, 即刻同佢睇醫生, 見醫生冇10分鐘, 話佢感冒, 比左d藥佢食, 又真係冇事, 但係4-5個鐘之後又燒過, 其實我都估佢可能係想出疹, 一路退下, 又燒下, 到昨晚退左燒, 我見到佢有d粉紅色粒粒係個身同面度, 咁即係出疹, 早知唔睇醫生, 我都淨係比退燒藥佢食, 所以如果各位mami, 如果bb有持續發燒 (3-5日), (當然係淨發燒, 冇鼻水, 咳等), 真係淨發燒, 大家要小心啦, 比退燒藥佢食呀.

lenette

大宅

Re: 我個b出玫瑰疹

咁你仲有無帶BB睇醫生 囡囡好番啲未

珍珠宮

希望你BB快d好返
其實乜野叫玫瑰疹?有乜癥狀?有無危險?
我個仔年廿九發燒,又咳又有鼻水,醫生睇完佢,就話喉嚨感染>>>感冒
食完藥,就退左燒,不過o個日燒到39.1度,嚇鬼死我 :-(

大宅

我個女都出過玫瑰疹,佢係冇乜徵狀既,只係揾唔倒有成因既發燒,連續發燒3日就可能會係玫瑰疹,如果係,咁第4日自己會退燒及出疹,出疹後就會好番,出疹時又唔會痕,幾曰就會退晒。

複式洋房

咁你個b真係感冒啦, 我個b就唔係, 係冇原因既發燒, 等佢仲食左1日感冒藥tim 其實冇危險性既, 幾日之後會退架啦, 睇醫生都冇用, 退左之後, 飲d開奶茶或者竹庶水啦, 清下d濕毒啦, 其實多數bb1歲前都會出架, 不過你知啦, 發燒最驚, 要好小心睇住架.

Froggy_joe 寫道:
希望你BB快d好返
其實乜野叫玫瑰疹?有乜癥狀?有無危險?
我個仔年廿九發燒,又咳又有鼻水,醫生睇完佢,就話喉嚨感染>>>感冒
食完藥,就退左燒,不過o個日燒到39.1度,嚇鬼死我 :-(

複式洋房

我冇帶佢睇醫生呀, 因為都冇用, 佢自己會退架啦, 今日第1日出疹, 希望快d好啦. 多謝.

mammi_anni 寫道:
咁你仲有無帶BB睇醫生 囡囡好番啲未

大宅

我個女早兩個星期都出過玫瑰疹,我兒科話係不知名病毒感染,於是發燒。通常高燒二至五日,反覆發燒,但可能bb都好精神,亦未必影響胃口,要注意水分補充。發燒唔食退烤燒藥,可能會有抽筋情況出現,要注意!

到左見到出玫瑰疹,表示燒已經退定,唔會再番燒。玫瑰疹唔痕唔痛唔會有疤,所以唔使擔心,一般出兩至三日,初時係身上,之後可能上面!通常由空氣傳播,所以bb出街就會有大d機會感染,不過出過會再出!

上次我個女出,一直都留意住佢,佢食左退燒藥,大約7-8個鐘先番燒一次,我將d奶開稀少少等佢補充多d水份,好彩最高都唔過38c,而我個兒科一直都用電話consult我,所以我都無帶阿女睇醫生,仲要無上面添呀!

大宅

d老人家話用金銀花煲水沖涼/ 洗面work ga wor!

複式洋房

原來出完會再出架, 同埋出街會有影響架, 咁我要小心d啦, 佢一出就係面度, 而家周圍都有, 包括隻腳仔, anyway, 希望佢快d好返啦, 我都有比金銀花同佢沖涼洗面, 之前用莞茜水, 但我覺得有d難聞, 所以用金銀花, 多謝各位既意見, thank you very much.

lenette

大宅

我無用任何坊間既方法,淨係幫佢多d抹手抹面,保持皮膚清潔!網上既醫學網站話,多數先出係身上,然後蔓延到面上。

男爵府

好媽媽勳章

請問d疹係點嘅樣?
囝囝由星期五發燒, 最高38.8度, 食左退燒藥之後退左燒, 之後又發返, 到尋日上午又發過, 下午退左到而家都冇再發, 今朝起身, 見佢塊面有d粉紅色嘅粒粒, 後頸都有, 不過係比較大嘅一片片粉紅色, 我都唔知係汗疹定玫瑰疹? 因為發燒期間, 囝囝一退燒就勁出汗, 同埋佢之前係有唔舒服, 流鼻水同咳...

珍珠宮

PP_couple,
如果係玫瑰疹,出疹出左黎,應該唔多會發燒架la

大宅

我亞囡出時我都有用金銀花煲水沖涼,
覺得一放佢落水沖涼feel到亞囡覺得舒服d.

CARGO 寫道:
d老人家話用金銀花煲水沖涼/ 洗面work ga wor!

男爵府

好媽媽勳章

啱啱睇完醫生, 醫生話唔係出玫瑰疹, 不過係同一道理, 係由感冒菌引起嘅發燒, 之後退左燒就出疹, 可能有少少痕, 3至5日d紅疹就會退...佢話呢排幾多小朋友係咁...
睇完醫生放心晒, 起碼知發展乜事, 唔使估估下

首頁

尾頁

跳至