婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋日知道62會來睇B. 所以早少少出去買餸, 返到屋企一開門, 就見到99係我廚房洗我喲嘢(碗,碟,食具等),99係突然間來, 原來約左人係我果區, 所以順便快閃黎一黎, 佢從來唔會專登來睇仔同孫, 次次都係有約係附近順便到一陣
但我已經全部洗乾淨晒, 只係未放返入廚櫃, 我超憎99攪我廚房喲嘢, 因為佢唔會問我喲嚠點用點擺, 上次無問我就將我舖係枱面嘅膠墊全部掉晒, 所有用具放到亂七八糟(果時臨生, 佢來到時我瞓緊未起身), 老公俾我剷到飛起, 因為佢完全唔去制止佢阿媽
咁我見到99又攪我喲嘢, 我都忍住度氣叫佢唔使洗, 點知佢話黎到無嘢做, 咪洗吓嘢, 咁阿B見唔到我狂喊, 我唯有安撫返阿B先, 但99依然係廚房唔願意出來, 咁我去廚房好直接咁同99講, 我鍾意自己做GA, 點知佢依然唔理我, 我出去同老公講叫佢叫99出返黎, 我要整阿B飯仔,佢先肯出返來,之後我一直黑面,老公問我邊個激親我,我答佢你明知故問,6299走左後老公話99一黎到就係廁所bingbingbangbang,我爆老公叫佢下次99再係咁,你同佢講我唔like佢都仲唔理,唔好怪我對佢黑面

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:99話黎到無野做, 所以幫我"洗嘢"

你都幾惡

伯爵府

引用:你都幾惡

原帖由 samson11121 於 13-10-15 發表
你都幾惡

大宅

回覆:samson11121 的帖子

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我明你心情,我都唔鍾意人攪我 d 野

愛 我 就 別 傷 害 我

大宅

齋睇口吻以為你99做左d傷天害理旳事

禁止訪問

引用:我明你心情,我都唔鍾意人攪我+d+野+ +

禁止訪問

引用:你都幾惡

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

明白,個家係自己既,無論咩人、出於咩心態,喺無知會下去幫或搞自己啲野,比著我都會唔中意

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:+本帖最後由+LSC+於+13-10-15+00:44+編輯+\\

原帖由 LSC 於 13-10-15 發表

尋日知道62會來睇B. 所以早少少出去買餸, 返到屋企一開門, 就見 ...
完全明解。我都唔喜愛人哋攪亂擋。

人哋洗完既嘢再洗,似玩嘢宣示主權多D

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

民房

非常明白你的感受。我都係唔鐘意人哋覺我的嘢。c6都喺咁話!我的主場与領土

大宅

樓主做得好!
99就可以搞個仔間屋啲嘢?間屋唔係得個仔住囉,好心大哂咩,好心就可以為所欲為咩?
講咗幾次都唔聽係抵比人話,面就人地比.....

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

samson11121 發表於 13-10-15 01:27
你都幾惡

伯爵府

其實你99係幫你洗野...又唔係做D咩惡事...
D新抱話99爭湊B唔做其他野,唔洗奶樽, 唔幫沖涼, 唔洗BB衫.... 又俾人鬧...
你99唔爭湊B做家務又鬧...
佢洗野咁小事...等佢走左你唔滿意咪自己洗多次咪得囉...
黑面好似有點小氣....

禁止訪問

別墅

好唔理解D奶奶系到諗乜

大宅

每個人都有d癖好係其他人唔掂得既…但外人未必會明。
舉例:我c6以前同roommate一齊住,佢好憎個roommate食佢買返來既野,
我會話:做咩咁孤寒?又唔係食晒你既,反正你有多,請佢食有咩所謂,食完咪再買囉!
但c6完全覺得俾觸犯,會好唔高興。

我估你奶奶都係一樣,唔會明點解幫你做你會覺得唔好。
我自己寧願99幫手做晒所有家務,但唔好掂我個BB!有d99咩都唔做,淨係爭做阿B個媽咪,其實更討厭。

大宅

回覆 louisachausw 的帖子

將人地已經收拾整齊嘅嘢整到亂晒,有用嘅就問都唔問掉左,咁都叫有心,有心幫人係應該問左人喲嘢點分點用先做,相信你去人地屋企幫人做嘢都會問左先做啩

我媽來幫都會問左先,呢喲係尊重,我媽都唔鐘意99呢種自把自為嘅行為

大宅

回覆 jasball 的帖子

傷天害理就無不過因佢仔唔聽佢喲歪理而鬧我媽攪到個仔唔聽佢話咁姐,真係好少事,唔應該記響心架

水晶宮

係,的確有人搞自己屋企d野係好煩

不過我又覺得唔係勁過份既

有見佢咁中意洗野, 我會咩都留晒俾佢洗。

柯屎落底褲等佢洗...

首頁

尾頁

跳至