懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為唔可以食藥,所以想問再咩食得又可以止咳?

大宅

回覆:懷孕,如果咳可以食咩止咳

可以燉橙嗎?

大宅

回覆:yimyim1011 的帖子

燉橙好得

複式洋房

點燉呀,請教…我都咳左2~3星期…好擔心影響阿b

大宅

燉橙真係好得...
食左2日就冇咳啦~
而且又快又易整.. 不過有D難飲...

大宅

你係YAHOO SEARCH就搵到點整架啦~

複式洋房

嘩,唔該晒呀!

男爵府

喉龍痕呢有無效?

複式洋房

飲多啲暖水喇,唔好飲凍嘢,好work㗎

大宅

引用:燉橙真係好得...食左2日就冇咳啦~而且又快

原帖由 DottyDoggies 於 13-10-18 發表
燉橙真係好得...
食左2日就冇咳啦~
而且又快又易整.. 不過有D難飲...
請問點整?

男爵府

我也咳了,怎樣燉,不懂呀,可以教教嗎

複式洋房

古法止咳秘方 - 燉橙

2009年9月7日 下午12:45
公開
累計瀏覽次數 3769

古法止咳秘方 - 燉橙

一見到而個古法秘方, 係咪覺得好奇怪呢? 我聽見個陣既第一個反應都同你一樣....咩嚟架? 但...唔知大家記唔記得我上個星期開始已經病呀? 而家感冒好左, 但d咳呢, 就一發不可收拾, 喉嚨又痕! 最慘係夜晚訓唔到呀, 猛咁咳!

經韜韜既媽咪, 即係Auntie既suggest之後, 佢叫我試下佢地既古法秘方"燉橙"噃! 原來而個古法秘方, 係韜韜細個個陣咳, 睇極醫生都睇唔好, 之後Auntie聽人講試下而個燉橙方法, 一試.....又掂噃!

所以...有時古法既野, 雖然唔多明點解會works, 但只緊要works咋嘛, right?

星期六&星期日仲咳死既我, 琴晚食左隻燉橙之後, 訓已經訓得好好, 今朝起身都無乜再點咳啦 (少少當然都有, 但已經無左我一咳, 四圍既人都怕左我個種咳lu!)

材料:
  • 橙一隻
  • 鹽 1/2 tea spoon

做法:
  • 先在橙的頂部切開, 加入鹽1/2 tea spoon, 之後把橙蓋回
  • 把原隻橙放入燉盅內
  • 以中火燉1個鐘頭零3個字就完成

食法(睡前暖食):
  • 先將燉盅內已"bit"出的橙汁+橙油飲左佢 (<<<而d汁既味道係有少少怪)
  • 再用spoon把橙內的橙肉及橙汁"but"出食用 (<<< ok好好味架, 當甜品食都一流)

真係要多謝Auntie既秘方, 因為真係好works, 再要多謝韜韜為我去街市買橙, 仲要燉埋比我食添!

如果大家or大家既仔仔女女越著咳, 睇極醫生

都睇唔好的話, 不防一試吧! 我已經為大家做左白老鼠, 試左, 真係得架!

男爵府

回覆:yimyim1011 的帖子

我昨天吃了,真的少了咳,試試吧

複式洋房

回覆 KarenGerard 的帖子

我呢幾日都好懷,未得閒整。。。啲咳時好時壞

男爵府

我去左睇中醫。飲左4日藥攪掂。

男爵府

我咳左個幾兩個星期,真係非常痛苦……
睇左3次醫生,頭兩個醫生開D藥唔得,仲感覺拖慢我康復進度……睇第三個醫生時已經咳左個幾星期,醫生話我因為咳得耐已變左氣管炎,佢開左隻佢話懷孕可食的抗生素同咳藥水我,食左好番好多,我建議大家如果真係咳得辛苦真係睇醫生最好,自己搵食療一陣拖長個病攪到好似我咁就辛苦了!

大宅

我睇中醫, 睇一次拎三劑藥, 每日保一劑飲一劑
一日痾4-5次, 痾到腳軟, 因為中醫話我咁咳係肺躁作感冒, 開左呢d藥俾我痾晒出黎
三日之後真係無咁咳, 又無再感冒發燒

但果三日真係好慘, 晚晚兩點幾起身痾

首頁

尾頁

跳至