自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

@@@點解政府d糖派唔到我地???@@@

我地2公婆只係找18000多, 交幾百至一千稅, 又唔係住私家樓, 只係租樓, 租樓又唔駛比差餉, 所以差餉優惠又冇我地份, 2公婆又要比屋企, 究竟政府有什麼幫我地, 我地連基本生活都係剛剛好..幾百元對我地來講是很多錢, 但我地一d都享受唔到政府今年的budget, 中產減少少稅, 就係報紙說可以將退稅去旅行, 我地呢..唔好話15000元, 我地少交幾百元都好了, 政府叫我地生仔, 比5萬免稅額, 有什麼用, 我地都搵唔多過呢50000萬啦..不如政府比多d學
不想醒也不想睡

大宅

Re: @@@點解政府d糖派唔到我地???@@@

你都話之前要交幾百至一千稅﹐咁今次派糖你都交少咗稅呀﹐都有粒糖呀。 你係唔係想唔止粒糖呀﹐但你又話幾百對你都係好多$?-( ?-(

複式洋房

基本免稅額都冇加...我地今年的稅都上年比的一樣..
不想醒也不想睡

子爵府

中產都捱左好9啦...先果幾年咩都向佢地開刀...都好應該回饋下佢地啦!其實你都唔係一d著數都無嘅,不過今次target唔到你地啫

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我剩係得差餉呢小小糖咋, 其他乜野都冇我份!! :-( :-( :-(
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

侯爵府

但有退稅啦................

新人類BB 寫道:

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

係囉,咁幾百都算有得退一半啦!
人地年年交得多既,
退15K 又好似好好咁啫,
但交多過30K 稅既人,
又係退得15K,
佢地交得多過人,又退得唔足,
咁都一樣一粒糖啫,係咪? :cry:

hinhinmummy 寫道:
但有退稅啦................

[quote]
新人類BB 寫道:
[/quote]

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

大家係時候諗吓係咪需要一個真正為香港市民服務嘅特首&官員,成日要扶貧,d錢喺海飄入嚟 天跌落嚟 定係喺地生上嚟 四肢健全唔搵工做,仲慌死俾d福利唔夠好,納稅為乜? 唔通真係為’縱援’(縱容d人立亂攞援助)

複式洋房

我都明, 只係想生小朋友都唔敢..唉

首頁

尾頁

跳至