自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔現在2歲9個月.講野有D發音喺唔准,唔正確噶,有沒媽媽噶仔女都有類似甘噶情況呢?

男爵府

回覆:發音不正確

仲咁細個,講唔正都正常!

侯爵府

回覆:-wen 的帖子

比去做個平估 睇下咩問題。 有問題盡早對症上堂

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

上次我聽言語治療師講暫時可以接受,到4歲時糾正返

男爵府

我仔都係呀,講嘢唔準

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

先2歲9個月....

大宅

引用:上次我聽言語治療師講暫時可以接受,到4歲

原帖由 jessraybb 於 13-10-24 發表
上次我聽言語治療師講暫時可以接受,到4歲時糾正返
邊度有得睇言語治療師??

禁止訪問

伯爵府

女4歲,好早都覺得有d 音有問題,問 e 我又係話唔駛咁早,可以睇定 d 先,早排約健康院姑娘再約見e 生,評估完話有兩個音發唔到,轉介睇言語治療師,約咗期未睇!

check 過私家好貴,又唔知係咪 pro, 如健康院肯俾你睇,我會建議睇政府,好多話上幾堂就 ok!

大宅

我阿女之前都有呢個問題, 發現在某幾個音發唔到, 到四歲返健康院時check, 醫生同佢讀咗一堆字, 有兩個音讀唔到, 佢話可以接受, 如果4個字或以上讀唔到先有時, 約期半年後再去check, 之後4歲半去check, 全部ok晒

阿女讀唔到 '遮' '鐘' 呢兩個音, 我就搵咗一些同呢兩個音相似的字, 每晚同阿女讀, 慢慢就ok啦

大宅

BK Milk勳章

我仔依家3歲兩個月..佢好遲先講野...發音又唔準..初時以為自閉症...健康院轉介左去醫院。。醫生評估左話言語遲緩..要排期..但2015年先有位見言語治療師..

大宅

引用:我仔依家3歲兩個月..佢好遲先講野...發音又

原帖由 海棉BABY 於 13-10-24 發表
我仔依家3歲兩個月..佢好遲先講野...發音又唔準..初時以為自閉症...健康院轉介左去醫院。。醫生評估左話言 ...
我仔宜家2歲半都係未係咁識講野,發音唔準,返左N班後好左少少,上個月返健康院E生話男仔係遲講野,多D接觸同伴會好D,

男爵府

我女四歲嗰陣喺健康院做語言測試,醫生叫佢讀字,有D音係講唔正,例如烏龜個龜字,課室個室字,醫生寫紙比我轉介去排廣華,但最少等年幾,佢叫我可以排住先,不過大大下多數會講得正,到讀K3,D音真係全部講到,老師仲讚我女講野叻(音準同組織),你可以問下健康院,我記得夠四歲就可以做語言測試,如果有,你最好早D預約

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+jessraybb+於+13-10-24+發表

原帖由 anitalove 於 13-10-24 發表
邊度有得睇言語治療師??
呢個係政府既,2歲時我仔唔講野,我排政府,最近先去做評估,我提出過阿仔講野唔正,佢就咁答我啦。
另外國我都有同阿仔上私人言語治療,係有幫助既

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個女3歲半前都有呢個問題,有D音發唔到。有考慮過去評估,但K1老師話唔洗,話有D小朋友直頭講D嘢連老師都聽唔明。到K1下學期就無咩問題啦!現在K2,牙尖嘴利啦!所以唔洗太擔心,大大下會好。

2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

首頁

尾頁

跳至