1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

我BB 不嬲皮膚都OK, 但近呢幾個月, 佢膝頭哥後面個關節位, 成日都R, 好多時R到發脾氣, 又R到喊, 我掂落去好鞋, 鞋到好似甩哂皮咁, 越來越大撻咁, 有無咩可以搽下? 我唔敢比皮康霜, 怕有類固純, 我而家同佢搽無比膏頂住先乍.
我想問下, 呢D係唔係濕疹?

大宅

回覆:ladypanpan 的帖子

我個女都有…也是這個星期先起…我近日沖涼後幫佢茶左爽身粉…而家退左d,但仍是有點鞋

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

或者你可以睇醫生問下用乜好喇

男爵府

陪月勳章

crify 發表於 13-10-25 18:44
我個女都有…也是這個星期先起…我近日沖涼後幫佢茶左爽身粉…而家退左d,但仍是有點鞋

...

爽身粉用過, 佢止唔到痕, 一到夜晚就發哂癲, 尤其沖完涼之後.
所以我日頭同佢著長腳, 等佢r唔到. 無比膏先有少少涼涼地, 等佢無咁痕.
但真係唔知點好, 掂落去鞋哂

大宅

引用:Quote:crify+發表於+13-10-25+18:44+我個女

原帖由 ladypanpan 於 13-10-25 發表
爽身粉用過, 佢止唔到痕, 一到夜晚就發哂癲, 尤其沖完涼之後.
所以我日頭同佢著長腳, 等佢r唔到. 無比膏先 ...
沖涼的水不要太熱…少少暖水便可。否則晚上會好痕

珍珠宮

我覺得都系去睇下醫生會好D

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

會唔會系天氣乾燥原因。如果系濕疹就最好睇下醫生。

子爵府

引用:我BB+不嬲皮膚都OK,+但近呢幾個月,+佢膝頭

原帖由 ladypanpan 於 13-10-25 發表
我BB 不嬲皮膚都OK, 但近呢幾個月, 佢膝頭哥後面個關節位, 成日都R, 好多時R到發脾氣, 又R到喊, 我掂落去好 ...
而家轉天氣會有架,多啲同佢揸cream 啦,如果好嚴重就同佢睇醫生

大宅

回覆:請教濕疹B 媽

睇醫生,我個女,醫生叫佢擦潤膚膏。曾嚴重有用藥。

男爵府

陪月勳章

C6話只係腳後面, 唔駛小小事就去睇醫生, 話疹所好多菌, 無事變有事仲煩喎
姐係普通Cream 都可以? 定係要濕疹Cream? 有咩可以介紹下.

大宅

我個姪女都有類似CASE, 我見我弟婦幫佢搽Cetaphil Restoraderm Lotion, OK 有效, 係診所姑娘比, 用左好即去屈臣配左, 仲比左D我阿仔搽, 質地OK好快就吸收左. 你試下啦 !!

男爵府

陪月勳章

AhMi0723 發表於 13-10-27 22:53
我個姪女都有類似CASE, 我見我弟婦幫佢搽Cetaphil Restoraderm Lotion, OK 有效, 係診所姑娘比, 用左好即去 ...

其實邊度有得買? 藥房有無? 定係要有藥劑師果D店先有?

複式洋房

回覆:請教濕疹B 媽

我個b近排關節位都係,依家比佢揸緊physio gel好似幾好,亦係醫生建議

大宅

回覆:ladypanpan 的帖子

要有藥劑師的萬寧同屈臣先有,我剛買左一 set.

洋房

試下無添加既手工皂,有隻專for 濕疹皮膚,小朋友用過有明顯改善。
https://m.facebook.com/ZemanSoap

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

爽身粉唔用得ga.... 愈用愈乾ga, 沖涼後塗baby oil, 跟全要塗d 勁保濕的lotion, 再唔係用豬油膏沖涼都好好ga

複式洋房

回覆 ladypanpan 的帖子

你可以試吓黎隻 cream , 對濕疹好有效, 我 bb之前 都有用, 一日搽三次, 早, 午及晚沖涼後, 一星期後慢慢退哂, 大人bb 都用得, 天然成份, 最重要係無x 固醇, 夏天出汗多, 不妨日日搽一次如妨下. 我自已都有搽, 搽後有涼涼地應覺, 又有止痕作用, 响吉之島, 千色店有得買, 約hkd230. 因無妨腐, 6個月內要用完喇. 希望幫到你.

http://blog.yahoo.com/_2Z5QAXF7NWJSVPU263B7Q2DF6A/articles/174662

男爵府

陪月勳章

piyo7783 發表於 13-10-28 11:37
我個b近排關節位都係,依家比佢揸緊physio gel好似幾好,亦係醫生建議

有無相睇下? 係邊度有?

男爵府

陪月勳章

AhMi0723 發表於 13-10-28 20:45
要有藥劑師的萬寧同屈臣先有,我剛買左一 set.

一set係咩意思? 沖涼液 同 lotion 2支? 佢有無套裝買?

男爵府

陪月勳章

chulaw 發表於 13-10-29 09:21
試下無添加既手工皂,有隻專for 濕疹皮膚,小朋友用過有明顯改善。
https://m.facebook.com/ZemanSoap ...

我聽有媽媽話用母乳皂都可以, 但我無哂貨好耐了

首頁

尾頁

跳至