自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好朋友轉左份新工2個月,早兩日自己都搞無清楚發生咩事,忽然間得罪左office里同他同level的一個同事,該同事仲聯手和其他人一起杯葛我朋友。這讓我朋友很煩惱,到現在,他都唔知道邊度得罪那個同事。

大家遇到這種情況會點處理呢?

男爵府

回覆:被同事杯葛,勁無開心

情況跟我相同,但我做左年幾,10月開始比人杯葛。

求答案

BBJOJO  Me too....曾经.....  發表於 13-11-5 15:22
柏架山莊    發表於 13-11-5 14:24
wcpcelia    發表於 13-11-5 13:54

侯爵府

引用:好朋友轉左份新工2個月,早兩日自己都搞無

原帖由 Ahbee02 於 13-11-05 發表
好朋友轉左份新工2個月,早兩日自己都搞無清楚發生咩事,忽然間得罪左office里同他同level的一個同事,該同 ...
我做嘢都幾叻,又係靚女,所以幾招人嫉妒,多閒話。但老細阿姐或成日合作嘅人都知我係做實事唔玩嘢嘅人。所以我係會自己做番自己應做嘅嘢,當無事發生,不卑不亢嘅態度。當然,如果你朋友做咗衰嘢又唔同講法啦。

YY@home  認同, 最憎人玩分化  發表於 13-11-5 15:06

男爵府

回覆 華美 的帖子

我呢個朋友系一個幾小心的人,做野也差不多有20年了。他入新公司不過2個月,据他説,就是開了一個會後,個同事就開始玩野。但我朋友谂爆頭,都吾知究竟邊道出左問題。

禁止訪問

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小學雞同事。做嘢還故做嘢嘛。放工後可以存冇半句。但返工就好心focus番自己工作

子爵府

可能開會時ban左佢同事?講嘢唔啱聽?
又或者表現幾好,令同職級同事感到受威脅?

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

周圍都有呢啲事發生,當磨練,無得幫,唯有自己小心啲,反省下點解得罪人

男爵府

回覆 水蜜桃媽媽 的帖子

就系唸极都系正常工作野,發現吾到問題嚮邊道。我勸朋友話,算啦,估唔到個D人唸咩嘎。
個同事很絶,單單熄左個我朋友一個的手機免費wi-fi,中午吃lunch又一班人出去,丟低我朋友一個,開會時不時冷笑以對。講野也是單單打打。

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

Ahbee02 發表於 13-11-5 13:49
回覆 水蜜桃媽媽 的帖子

就系唸极都系正常工作野,發現吾到問題嚮邊道。我勸朋友話,算啦,估唔到個D人唸 ...
有D咁既人係公司, 呢間公司無前途, 留係度浪費時間, 叫你朋友搵過份工啦

mercurycc  yes  發表於 13-11-6 10:43
大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

珍珠宮

香港發生?

Ahbee02  是  發表於 13-11-5 13:53

男爵府

回覆 babyhoi 的帖子

他早前主動想同事修補一下,但這個同事都依然故我。

我都系甘勸他的。叫他睇開D, 呢個世界咩人都有,犯不著自己成日為此事耿耿於懷不開心。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

_kapo 發表於 13-11-5 13:46
可能開會時ban左佢同事?講嘢唔啱聽?
又或者表現幾好,令同職級同事感到受威脅?

"又或者表現幾好,令同職級同事感到受威脅?"

呢點都有可能

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係唔好受的...睇下自己頂唔頂得住

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Ahbee02 於 13-11-05 發表
好朋友轉左份新工2個月,早兩日自己都搞無清楚發生咩事,忽然間得罪左office里同他同level的一個同事,該同 ...
我之前份工都試過, 只好做獨家村, 工作照做, 工作以外就獨來獨往

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

如果比一班同事杯葛真係要檢討下自己, 我之前有個同事, 佢做咩都懶叻, 但之後做錯哂, 教佢時又認叻, 於是久而久之個個都唔鍾意佢....

珍珠宮

你朋友&你都是內地人嗎?
香港工作很常見的情況,習慣一下就好了。

珍珠宮

no need to be friend with them la

they are just colleagues

lucky that no need to join their functions

男爵府

回覆 lian1180 的帖子

唉。才來2個月又搵工,好煩嘎。
吾好話這是我朋友,我自己幾年前都試過比公司一個大姐大杯葛過。呢D事去新公司都有機會發生,所以我勸朋友話,先頂住啦,當系歷練。如果轉新工又有甘情況,唔通又跳咩。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Ahbee02+於+13-11-05+發表好

原帖由 shinku 於 13-11-05 發表
我之前份工都試過, 只好做獨家村, 工作照做, 工作以外就獨來獨往
咁個份工你做左幾耐?有無一路返一路晤開心?

首頁

尾頁

跳至