跳至

首頁

尾頁

別墅

救命呀~~六筒豬食一餐藥嘔4次~~

六筒豬前晚係婆婆屋企半夜瞓瞓吓自己嘔痰,跟住發覺佢個身好熱。噚日6點幾自己屋企睇樓下個兒科。耳探有耳c都話有101.2度,仲有喉嚨發炎...

返到屋企唔肯食飯,只食包(平時唔like食)同飲奶。

到10時話餵佢食藥,叫佢自己用匙飲,唔肯。用飲管又唔肯。

唯有硬灌佢,吞左都夾硬嘔返晒出黎。如是者前後一餐藥餵4次、佢就嘔4次,所有飯、包、奶都嘔晒出來。水一滴都唔飲

肉赤都我忍唔住大喊....

雖然佢今日已退燒,喉嚨亦不太紅,亦肯飲水,但到宜家一d藥都無落肚...點算好....

我應唔應該再餵佢食藥 :-( :-( :-(

男爵府

Re: 救命呀~~六筒豬食一餐藥嘔4次~~

check msn
可憐的6筒豬 :-(

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係呀,好似Coco926講,藥一定要食。試下用針筒餵食唔食,在藥房有賣。分幾次'之'入口會冇咁易吐番出黎。

都知六筒媽你肉赤,唔好喊啦。加油!
希望六筒豬快d好番!

大宅

六筒媽~~藥一定要食,針筒真係容易餵好多,每次擠小小咁比六筒豬試
5歲~~

大宅

六筒媽~

我地已轉左用將d藥加落枝奶度一齊飲~就算可能藥力少左,但都見B太辛苦,唔捨得佢又喊又嘔~只好咁,都算ok,食完一排會冇事~~
(如只食1藥仍用番針筒,因B不太驚)
六筒豬乖乖睡多d快d好番~ :-( :-(

大宅

六筒媽~

我都有時將d藥加落枝奶度一齊飲~
不過如果有抗生素就會用針筒,因B會成支奶唔食

希望六筒豬快d好番
Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

複式洋房

六筒媽
Don't worry,俾六筒豬飲多d多d水,bb唔舒服,係唔想食野,想迫都迫唔到,藥俾佢食,支針筒係咀'覺'伸入去,易餵d,嘔的話,唔好再餵,真係俾多多多水六筒豬飲,六筒豬will get well soon!!!

禁止訪問

睛靈勳章

別墅

多謝咁多位ee關心...

雖然六筒豬依然係一d藥都無食過 ,但由噚日下晝開始,就一d都唔似病la。燒全退、喉嚨唔紅、鬼打都無咁好精神、跳上跳落、又唱又叫又笑又跳、開始有返胃口,亦飲左兩大杯水。

六筒爸話佢無咩事,就唔好令佢咁受罪,等佢自然好返,放棄餵藥喎。

其實我地餵藥隻匙都唔係塞得好入,只係令佢張開口,等d藥可以流入個口。至於各位既提議,全都試過/行唔通...

-用針筒-->見到個針筒已經大喊同走頭,餵到小小都一樣嘔
-加入奶-->除左埋身食媽媽奶之外,奶粉用樽/杯/匙/飲管都唔飲
-加入果汁-->由細到大都唔飲bb果汁

你話佢幾麻煩

不過我真係好奇怪,點解前一日咁唔舒服,搏鬥完嘔完4次,瞓一覺起身會自己好返咁多。

六筒爸話六筒豬一定係聽到我話:"好返唔病就唔駛食藥",咁佢就係果晚不停狂啜奶奶,用"奶奶自我療法",為左唔食藥而令自己好返。 :tongue: :tongue:

至於我失控大喊,真係無用,但係我喊完又即刻無事喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好野 冇事就安樂晒!

六筒豬修煉的"奶奶自我療法"真係幾好架,好多時殷殷發燒唔過100度或唔舒服都係用這個療法自己搞惦

肉赤喊下唔緊要啦,因我都會

男爵府

恭喜6筒豬無事~
其實普通上呼吸道感染,就算唔食藥,只要休息足,飲多水,營養夠,自己的免疫系統都打得贏,發燒就證明打緊仗,我姪女成日食藥都嘔,我都成日勸我哥,食到就食,唔得就飲多水,多休息,大人要定,咁就會慢慢好返。

小朋友易發高燒,因為身體對病毒易敏感,一感唔妥,就會用發燒來打仗,大左就無咁易發燒,就算燒都好少高燒,老左就更難(大家係咪好少見老人家發燒/高燒),因為身體機能差,先唔識發燒咋...<=最近讀緊保健員課程,對身體多左少少了解 :wink:
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至