自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

中英數常只有六字,小三,之前都有八字,平均七字,今次好努力同佢溫,結果比預期差很多睇番份卷,話難唔係難,中等吧,佢明明識都變唔識,有得抄都抄錯!!今次好多錯,我知小朋 錯好正常,最幣今次錯得離譜

yukyuk1124  加油!  發表於 13-11-19 13:17

大宅

回覆:成績越來越差...sad!

加油,唔好勞氣,我都有個咁嘅經驗,最緊要比佢知你對佢好,唔好放棄

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:中英數常只有六字,小三,之前都有八字,平

原帖由 小ice 於 13-11-18 發表
中英數常只有六字,小三,之前都有八字,平均七字,今次好努力同佢溫,結果比預期差很多睇番份卷, ...
晤好甘,我覺得小朋友一期期,我仔小四。之前小三數考晤合格,拖累全科。之後佢自己知衰,又標返。我覺得考試最重要係小朋友有反省自己缺失地方,之後改善就已經對佢有所成長。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

中英數常只有六字,小三,之前都有八字,平均七字,今次好努力同佢溫,結果比預期差很多睇番份卷, ...
我仔又係小三,應該今星期都派卷,我都驚緊,成日都唔小心

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ilovematthew 發表於 13-11-18 19:22
我仔又係小三,應該今星期都派卷,我都驚緊,成日都唔小心

...
我仔都應該今個星期派卷, 唉......

男爵府

咁你小朋友名次跌左幾多,本來考第幾?

小ice  未知。。  發表於 13-11-18 21:34
小ice  未知。。  發表於 13-11-18 21:34

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

子爵府

好媽媽勳章

老師講過唔可以用上一年級比較分,因為每升一級d野就難左,如果太底可能未明白內容,加油

子爵府

玩具勳章

回覆:小ice 的帖子

多點鼓勵,繼續努力! 下次考好D

961123    發表於 13-11-19 11:16

男爵府

回覆:成績越來越差...sad!

我個仔明天開始考試喇~剛剛溫完,自由活動半小時之後瞓

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

下次再努力... 加油.

珍珠宮

2024年龍年勳章

收到試卷果刻真是很sad..付出原來未必成正比我明,成日提自己唔好太過重視分數,只要從中汲取經驗...但真的要面對時.....個心好難受,真是忍唔住鬧!遲啲再深啲唔知點算!

ps:我仔有讀寫問題

yywhk  如果有讀障問題, 就更加要放鬆心情. 小朋友有盡力而為就是了.  發表於 13-11-18 23:25

男爵府

引用:收到試卷果刻真是很sad..付出原來未必成正

收到試卷果刻真是很sad..付出原來未必成正比我明,成日提自己唔好太過重視分數,只要從中汲取經驗...但真的 ...
媽媽你要體諒和包容!加油

子爵府

畀面勳章

我都明, 阿仔一年級考試派了成績, so far so good!
但係持久戰先岩岩開始咋...

珍珠宮

2024年龍年勳章

佢咁的成績,唔知俾唔俾佢去補習好?係咪必需呢?我未試過俾佢出去補,一路自己跟

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我個囡都係小三,佢今年成績都差左... 又係錯埋D唔小心,照抄都抄錯... 不過我就咁諗,我自己返工有時都唔小心做錯野啦,佢地咁細個,有錯都正常... 我同佢講:"其實如果你下次再專心D同小心D,咁就好高分嫁喇喎... 你估你做唔做得到?"

同埋我個囡係專注力不足小朋友,所以佢經常性做唔晒D試卷,我以前會好唔開心... 我而家會同佢講:"我知你好努力嫁喇... 不過我知你可以做得更好,記住唔好發吽逗... 俾心機做... " 有時佢地真係唔想的...

樓主,一齊加油 ~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章

silly_shan 發表於 13-11-19 11:11
我個囡都係小三,佢今年成績都差左... 又係錯埋D唔小心,照抄都抄錯... 不過我就咁諗,我自己返工有時都唔小心 ...
一齊加油!我明白佢地都唔想,只是當要對面時,個心好sad!我仔都是好粗心,理解又差

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

小ice 發表於 13-11-19 11:26
一齊加油!我明白佢地都唔想,只是當要對面時,個心好sad!我仔都是好粗心,理解又差
...
我之前都好灰... 覺得佢好難教,之後同個做社工的朋友傾過,佢話其實佢地係病人,個個有病都唔想,仲要俾人鬧,佢地都會好唔開心... 所以我而家睇開左... ~~~

大宅

瞓得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小ice 發表於 13-11-18 21:33
收到試卷果刻真是很sad..付出原來未必成正比我明,成日提自己唔好太過重視分數,只要從中汲取經驗...但真的 ...

努力找仔仔好的一面, 多讚賞, 儘量在己知知識加上新知識. 用聯想法.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實考試係有技巧的, 我記得好耐之前睇過一個節目, 講一個傳統名校o既女仔點考試, 佢話其實唔可以死溫難溫, 要知道考試o既遊戲規則, 要知道點樣可以拎分, 重點o係邊, 等等.......佢仲話有本書係教點考試的, 係英文書o黎。睇完呢個節目令我印象好深刻, 所以而家同亞仔溫書, 都係咁樣溫, 而且唔會花太多時間, so far 佢成績都唔差。佢今年小二。

首頁

尾頁

跳至