親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 12312 的帖子

咁請問包車價 NTD 4000/天, 直上清境 NTD2500, 3大2小(8&10歲), OK 嗎?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+糯米B+於+13-11-29+發表聖誕

原帖由 魚b 於 13-12-09 發表
剛去完合歡山,結霜中!
都幾涷
wowwwww~

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子咁請問包車價+NTD+4000/

原帖由 wangc 於 13-12-10 發表
回覆 12312 的帖子

咁請問包車價 NTD 4000/天, 直上清境 NTD2500, 3大2小(8&10歲), OK 嗎? ...
差吾多。如果喜歡,叫司機帶去摘"草莓"

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

wangc 發表於 13-12-9 13:24
回覆 糯米B 的帖子

請問台中----清境, 你會先在集集, 埔里玩再-----清境. 包車直上 ntd 2500,
個人意見,旅行頭尾兩日最好唔好安排咁趕既行程,
否則如果飛機航班有變,或者路面情況有變就會好麻煩,
建議你一落機個日留台中玩,第二日先一早去清境,
如果你堅持出發去南投,
咁要提醒你冬天台灣五點幾就下山,
你十二點幾下機,一個鐘上下 check out 攞行李、攪電話卡、會合司機咁,
然後未計交通燈同路面情況,由台中機場駕車去清境兩個鐘,
咁你去到都三點幾四點,
其實己經去唔到乜野地方玩。

男爵府

回覆:聖誕節清境一問

啱啱去完清境同合歡山,真係好靚!我喺合歡山住咗一晚,咪講笑,真係好凍,仲有D高山反應,不過係值既,見到個雲海,同夜晚嘅星海,真係不得了

smilejackie  好靚呀! 我初四去清境住一晚睇日出, 希望天氣都咁好!  發表於 14-1-3 16:36

男爵府

butterfly22 發表於 13-12-10 16:33
啱啱去完清境同合歡山,真係好靚!我喺合歡山住咗一晚,咪講笑,真係好凍,仲有D高山反應,不過係值既,見 ...

D雲海好靚呀!! 合歡山既風景真係一流, 去清境玩既JM一定要上吓呢度!!

你係露營咁訓? 咁係真係好凍好凍喎~仲有夜星睇, 你就好喇!!

我上次住"西雅圖", 8點幾食完飯行出花園, 向上望, 一遍星海, 嘩靚到呢....可惜得個一陣, 跟住有霧了, 乜都睇唔到喇.....

大宅

回覆 shinku 的帖子

己經book咗飯店, 冇得改期 已full咗.
我係搭高鐵到台中
咁係咪集集/埔里玩一陣,再上清境,

別墅

我都想去. 多唔多人有高山反應架?

男爵府

比比弟弟媽 發表於 13-12-10 16:57
我都想去. 多唔多人有高山反應架?

我無事呀, 可能上次唔係留太耐(1hr 左右) ~

男爵府

回覆:糯米B 的帖子

唔係呀,我地住松雪樓,合歡山上唯一嘅民宿,嗰幾日個天好清,我c6同D朋友影日出,雲海,星海,星軌,超滿足,送上一張星海相。影相已經冇咁靚,現場睇,係嘩嘩聲

男爵府

回覆:比比弟弟媽 的帖子

男人,尤其做開運動既,會辛苦D,有D頭痛,氣喘,千忻唔可以急,樣樣都要慢。所以如果上合歡山前,最好停一晚清境,因為清境都2千幾米,等適應下先。

別墅

回覆:聖誕節清境一問

咁你地覺得台灣依家話d民宿唔合法,咁去到真係危險嗎?好想去,15,16中

男爵府

引用:唔係呀,我地住松雪樓,合歡山上唯一嘅民宿

原帖由 butterfly22 於 13-12-10 發表
唔係呀,我地住松雪樓,合歡山上唯一嘅民宿,嗰幾日個天好清,我c6同D朋友影日出,雲海,星海,星軌,超滿 ...
哦...對住坐山嗰間民宿,正呀!!
淨係睇相都見到d星海, 好好靚呀~

butterfly22  

一定要BOOK露台房, 一行出去就見到雲海  發表於 13-12-10 17:30

大宅

回覆:比比弟弟媽 的帖子

我嚟緊聖誕節會照去呀!我睇過啲新聞,有啲建築係斜坡上,如果雨季就有危險。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

wangc 發表於 13-12-10 16:56

己經book咗飯店, 冇得改期 已full咗.
你再睇番我回覆先,你單單係落機、坐車去清境,去到己接近黃昏,
如果你仲要去集集你打算留幾耐?
太陽落山就乜都玩唔到架啦喎?
你計下d車程同每個景點想留幾耐先,
咁就知道「去集集玩左先」行唔行得通架啦

大宅

sorry,我一直冇提到, 我會先在台北玩2day, day 1-----去九分,十分,平溪, 青桐,基隆夜市-----飯店 (是否要包 車,才玩得晒?)
day 2 -----台北行街,書店 , hello kitty店買文具

台中 day 3 ------坐高鐵到台中 11:45am, 所以才問是否玩1/2地方, 才上清境,因覺得清境都冇物地方行, 純為睇星, 日出,雲海

day 4--- -清境下午落----埔里, 18度朱古力, 酒廠, 用走路可以 嗎? ---宿埔里(但未找到民宿)

day 5 ----包車車埕, 集集天空之橋....----台中逢甲夜市---宿台中

day 6-----早餐後飯店附近走走,12:30pm高鐵----桃園 高鐵---- 的士---桃園機塲 4:30機
這樣行程順嗎? 有冇地方要更改 ths.

butterfly22  清境有青青農場又有小瑞士花園, 可以紙箱王食下野, 我覺得都有野行  發表於 13-12-11 14:52

珊瑚宮

引用:回覆+shinku+的帖子sorry,我一直冇提到,+我

原帖由 wangc 於 13-12-11 發表

sorry,我一直冇提到, 我會先在台北玩2day, day 1-----去九分,十分,平溪, 青桐,基隆 ...
埔里這天可以行去酒廠。近巴士站附近。

(我8月住呢間)

珍珠宮

wangc 發表於 13-12-11 14:30

sorry,我一直冇提到, 我會先在台北玩2day, day 1-----去九分,十分,平溪, 青桐,基隆 ...

day 1 車程可以上 google map 用規劃路線功能睇下駕車所需時間,火車時間表可以上火車網址查:http://twtraffic.tra.gov.tw/twrail/

google map 規劃路線教學:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4633619

需唔需要包車同玩唔玩得曬視乎你每個景點停幾多時間,你可以先計劃去景點既次序,
再用 google map 同上面既網頁睇下景點之間既交通時間,
再估計每個景點會留幾耐,
咁需唔需要包車就可以自己計到,
因為呢D決定係好個人既。

day 3 其實清境有好多野玩,如果其他野唔岩,你只係想睇日出雲海個D當然可以,
同上面一樣你可以計下交通時間,景點要留幾耐咁就知可唔可以去埋集集等地。

day 4 google map 規劃路線功能都可以幫你計埋步程要幾多,
每個人對「行唔行到」既定義都唔同,有人覺得行半個鐘好小事,
有人行多過五分鐘都唔得

自由行,盡可能自己找答案,
因為呢到答你只有好少人,
網上咁多人玩過行過,
意見一定中肯好多,
而且好多行程要唔要去,要去幾耐呢D都係好主觀,
問左一兩個人意見,
人地點答你同你實際需要D乜可以係兩回事。

同埋,學習下自己搵答案,
咁你下次再去自由行先識搵答案,
否則即使你去左十次自由行,
到第一十次去都仲係要問人唔識自己搵答案

butterfly22    發表於 13-12-12 11:44

子爵府

引用:唔係呀,我地住松雪樓,合歡山上唯一嘅民宿

唔係呀,我地住松雪樓,合歡山上唯一嘅民宿,嗰幾日個天好清,我c6同D朋友影日出,雲海,星海,星軌,超滿 ...
嘩!我就咁睇相都已經見到好多好多星星,我1月中去希望都見到啦!

butterfly22  係呀, 不過真係好視乎天氣好壞, 我朋友遲我2日到, 超大霧, 咩都睇唔到  發表於 13-12-12 11:46

子爵府

引用:啱啱去完清境同合歡山,真係好靚!我喺合歡

啱啱去完清境同合歡山,真係好靚!我喺合歡山住咗一晚,咪講笑,真係好凍,仲有D高山反應,不過係值既,見 ...
雲海呀!

首頁

尾頁

跳至