在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

話說我公司請人(普通文員仔), 係就係收到好多CV, 揀左1X個, 打去約時間做INTERVIEW啦, 打通電話就只可以搵到7個, 算, 我明未必可以下下聽到電話, 咁好啦, 約果7個啦, 點知其中有5個NO SHOW, 實則只見兩個, OK FINE, 可能人地有更好OFFER唔黎, 都算, IN左的兩個人其中一個幾好, 覺得可以試下, 即時約實第2日做SECOND IN見老細, 點知D人可以連SECOND IN 都NO SHOW, 打左幾次電話都無人聽, 有無搞錯呀, 家下係你搵工定工搵你呀, 完全唔明點解可以連最基本的都做唔到, 係咪家下搵工好易, 唔吼呢D公司仔? 唉, 請人都請到我投晒降

大宅

陪月勳章

回覆:而家D人...............唉

仲請唔請人?

水晶宮

畀面勳章

依家d人係咁無交代啦, 唔蒲頭都唔通知聲

wcpcelia    發表於 13-12-5 15:56

大宅

引用:話說我公司請人(普通文員仔),+係就係收到好

原帖由 miumiu0101 於 13-12-04 發表
話說我公司請人(普通文員仔), 係就係收到好多CV, 揀左1X個, 打去約時間做INTERVIEW啦, 打通電話就只可以搵 ...
係咪個offer below market呀?

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係咯,如果係份人工below market的話,有時啲人覺得唔值未唔再嚟,同埋如果可以同一日second in埋就好啲,方便自己方便人哋,有時除咗睇來者誠意外,公司都應該表示誠意
我宜家做緊份工,都係咁,我開頭唔諗住見就send個email同人講,之後HR話約埋個department head嚟見我,都好老實話如果ok會second in埋,咁我都有去,最後見成咗份工,現在過咗probation,大家合作得好開心

爆愛車縫作

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

宜家d人係咁喎!唔休做又無交代!

子爵府

不過, 我覺得乜野原因都好, 唔attend interview都應該同人講聲.

alisavolvo  Agree  發表於 13-12-7 21:00
MangoCake81  同意  發表於 13-12-6 14:25

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

倩容 發表於 13-12-4 19:11
仲請唔請人?

仲請緊架

珍珠宮

snownik 發表於 13-12-4 20:16
依家d人係咁無交代啦, 唔蒲頭都唔通知聲

最嬲就係咁, 連最基本的交代都無

珍珠宮

Littlecarrie 發表於 13-12-4 20:18
係咪個offer below market呀?

我無SPECIFIC寫明比幾錢, 所以應該唔係

男爵府

好離譜wor
我都唔明d人咩心態
約了人,唔去要通知是基本做人的禮貌
大家都是大人啦,甘無交代,點教育下一代

珍珠宮

蜜棗 發表於 13-12-4 21:13
係咯,如果係份人工below market的話,有時啲人覺得唔值未唔再嚟,同埋如果可以同一日second in埋就好啲, ...

我明, 如果係BELOW MARKET的一定係差D, 但我一直都無表明會比幾錢, 直到INTERVIEW睇到個CANDIDATE表現同經驗去定價, 至於SECOND IN, 唔係我唔比, 而係BOSS有APPOINTMENT要走, 黎唔切做, 所以先約第2日, 時間仲係個CANDIATE自己提出, 個刻其實基本上已經CONFIRM晒, 人工大家AGREED左, 只係循例見下BOSS, 客套式咁傾下計, 但估唔到個CANDIDATE會NO SHOW啫

珍珠宮

小軒軒 發表於 13-12-4 21:26
宜家d人係咁喎!唔休做又無交代!

所以我好嬲, 點解可以咁, 唔通XX後真係咁?????

伯爵府

請到個正常已經"萬幸"~~

珍珠宮

基實我會咁嬲, 主要係因為個CANDIDATE佢表現到對我公司所做的行業有好大興趣, 好想入黎做, 又話唔介意出TRIP(但我個POST唔使), 又話好想學野, 求我比個機會佢, 佢真係好需要呢份工, 咁我見完佢, 雖則經驗唔夠, 但起碼佢有吹下自己肯學肯做, 加上我真係好想快D請到人, 咪諗住試下比個機會佢囉, 約好晒時間, 佢走果陣我仲專登提醒佢, 叫佢留意下D咩, 好等佢SECOND IN時會會咁驚, 點知, 原來係我一廂情願...................................

大宅

引用:請到個正常已經\"萬幸\"~~

原帖由 貓山公主 於 13-12-05 發表
請到個正常已經"萬幸"~~
點解咁講呀?真係有好多都唔正常咩?

禁止訪問

珍珠宮

annie-tsang 發表於 13-12-5 10:57
回覆 miumiu0101 的帖子

我請人無睇年齡, 睇過CV OK就會CALL人做INTERVIEW, 不過, 真係好少60/70後的CV, 可能我請普通文員仔, 佢地唔吼

珍珠宮

Littlecarrie 發表於 13-12-5 10:53
點解咁講呀?真係有好多都唔正常咩?

真係好多..............前幾年都多, 不過都OK, 機會50/50, 但呢幾年, 簡直80/20, 好離譜

子爵府

我覺得係禮貌問題姐,人工既野,你情我願,就算知道左人工低而冇興趣再in, 咪通知聲囉

首頁

尾頁

跳至