跳至

首頁
34567...13

尾頁

大宅

原文章由 muimui313 於 07-12-8 08:19 發表
MRS.YIP, 真係唔好意思, 你黎到夏威宜都同唔到你見面. 不過同你傾到電話已經好開心, 因為有人同我講下廣東話.

你走左兩日後, 呢度大風大雨. 我住果邊仲衰, 18 條utility poles 吹斷/跌左, 停電兩日, 足足48 小時, ...

嘩,好誇張呀!
我地冇咩事, 冇TV/ 冇得上網半日咋.
夏威夷真係誇,成日"少少"事就冇晒電/冇上網/TV.
HK好似唔會有D咁嘅事發生!

歷仔咁快要申請學校?
要成年之前申請架咩?
因為我唔熟夏威夷學校SYSTEM,而家開始着手睇緊選學校D info.嘞! :lol:

男爵府

miumiu809, 係town 既preschool要排好耐, 一歲就要入定紙申請, 但pre-k 就唔駛咁早申請, 係我緊張啫. 去過兩間pre-k open house 後, 佢地都話早申請唔會有着數. 因為要interview, 睇表現. 八/九月開學既話, 就通常一/二月前要入紙報名. 之後就交paperwork 同等面試. 我仲有一年時間做research. hehe

別墅

Muimui313,

I just sent you photo. Please check your e-mail la... It was happy to talk with you.

The flight delayed almost 45 mins. It was quiet in the waiting room, no more people like us - early arrival in there. We waited almost 5 hours. I brought draw book and color pencil to my daughter. My son walked around and saw the airplane in the window. Lucky, they all ok in the waiting room. 11:30pm our flight started to fly. When the flight left, my daughter seems don't want to leave Hawaii. She said " mommy, come again come again.... "

We visited Hilo, Maui, Kona and Kaual this time. One day in Maui was raining, another day was sunny. The shopping mall is same as Los Angeles store. I checked the milk seems expensive than in LA. Others, let next time to find out la.... Hopefully next time la.....

原文章由 muimui313 於 07-12-7 16:19 發表
MRS.YIP, 真係唔好意思, 你黎到夏威宜都同唔到你見面. 不過同你傾到電話已經好開心, 因為有人同我講下廣東話.

你走左兩日後, 呢度大風大雨. 我住果邊仲衰, 18 條utility poles 吹斷/跌左, 停電兩日, 足足48 小時, ...

大宅

原文章由 muimui313 於 07-12-8 08:19 發表

唔係呀, 咁勁!
六小時係架車, 人都顛!!

你小心條腰骨呀, 唔信你問下miumiu809, 佢幾年前在mainland 開車開左好耐, 條腰骨就開始痛, 生完仲痛, 睇過好多e生. 做埋針炙都未見效呀....

town 呢邊無乜事喎. 係塞車左小小咋

大宅

原文章由 muimui313 於 07-12-13 14:53 發表
miumiu809, 係town 既preschool要排好耐, 一歲就要入定紙申請, 但pre-k 就唔駛咁早申請, 係我緊張啫. 去過兩間pre-k open house 後, 佢地都話早申請唔會有着數. 因為要interview, 睇表現. 八/九月開學既話, 就通常一 ...

muimui,
係喎~~~

歷仔係咪夠三歲喇? 係時候報中文學校喇喎

男爵府

各住媽咪!終於去完savannah 返黎勒. 頭尾去左11 日, 今年果邊天氣好, 唔太凍. 每次都好唔捨得我家婆, 我一上車就喊到隻野咁.

Timyi,你真心水清, 歷仔下個星期就三歲,不過potty都唔係好得, 佢都係呢個月先開始開竅, 識得同我講要shishi, 間中叫唔切, 漏幾滴, 佢始終都doo doo 係片度, 我記得你話中文學校要potty trained. 我希望佢呢個星期會掌握好啲. 不過我想問下, 一個月學費幾多錢.

上次塞完車, 唔止腰骨痛, 隻右腳踩得brake多, 都痛左成日.

複式洋房

各位媽咪你哋好呀! 我都係HAWAII嘎,我BB 上个月22号先出世,我住系Liliha上面,我系新手媽咪,希望大家俾多D经验我啦....

男爵府

pai pai chu
welcome! I work in Liliha area. I work for the Girl Scouts. It is on Wyllie Street. If you go Mauka on Liliha, pass St. Francis, you will see Wyllie street. Do you have a boy or girl? I have a boy. he is already 3. do you need any baby stuffs. Let me know, I may have some in my garage.
muimui

複式洋房

muimui ,
多谢你啊,系呢度发现“夏威夷媽媽会”好开心,你地有无得闲出来聚下嘎?
我BB系个男仔,6个礼拜大了!
你知吾知Liliha的NO.13 巴士总站旁边有个大球场,我就系住附近了。

[ 本文章最後由 屁屁猪 於 08-1-11 13:15 編輯 ]

男爵府

hi 屁屁豬,
我唔知13 號總詀站係邊呀. 你係咪住係lanakila 小學附近呀? 因為果度有個球場.
我地無出過黎見面, 我只同一個mainland 媽咪見過面, 佢而家定居香港. 睇下第時有無機會.我地都可以出黎聚下.
muimui

大宅

原文章由 muimui313 於 07-12-28 06:01 發表
各住媽咪!終於去完savannah 返黎勒. 頭尾去左11 日, 今年果邊天氣好, 唔太凍. 每次都好唔捨得我家婆, 我一上車就喊到隻野咁.

Timyi,你真心水清, 歷仔下個星期就三歲,不過potty都唔係好得, 佢都係呢個月先開始開竅, ...

muimui,
係呀, 我記得我同你講過, 你應該08年就同佢報讀丫嘛.
學費全年350, 加埋要比35雜費啦. 間中學校搞下籌款, 賣下義賣咁.

屁屁:
歡迎+恭喜!!!
咁你同muimui 返工地點勁近喎, 我都離你地不遠, 我住palama 架. 你自己湊bb呀?
我個仔岩岩一歲喇!

男爵府

各位媽咪, 尋日發生既命案(小朋友被掉落H1)真係令我訓唔著, 好心UP.
唔該哂Timyi, 我因為歷仔POTTY TRAIN 唔係咁得, 所以我估我要等多幾個月先至同佢報中文學校.
舊年同佢入左紙, 報讀hongwanji mission school preschool.今日收到信, 真係要過三關. 2月2日要帶歷仔去佢地既observation session. 然後再約時間做evaluation, 測佢識幾多野, 例如數字, 字母, 顏色等, 之後再約時間, interview 家長. 睇完封信後, 仲緊張過自己考入學試.
祝happy long weekend!

大宅

原文章由 muimui313 於 08-1-19 14:28 發表
各位媽咪, 尋日發生既命案(小朋友被掉落H1)真係令我訓唔著, 好心UP.
唔該哂Timyi, 我因為歷仔POTTY TRAIN 唔係咁得, 所以我估我要等多幾個月先至同佢報中文學校.
舊年同佢入左紙, 報讀hongwanji mission school pr ...

好慘好恐怖好變態!!!
差人拉佢時佢講係度thank you, thank 佢個頭!
點解要咁樣對一個細路仔!
我在報紙睇到小朋友張相時, 真係好不安...

hongwanji 都考咁多野架? 你快d日日同歷仔"補習"喇! 加油呀..我而家先開始留意preschool d野, 得閒分享多d喇

d 人話kcaa d 學校好, 有咩好呢? 我屋企附近有2間, kalihi and palama, 但我知kalihi 果間好多菲律賓人.

男爵府

HI Timyi,
唉!但係, 個小朋友既家庭都好複雜下, 佢媽咪舊年因為on drug, 個小朋友俾政府接左, 唔係黑心講句, 如果佢左生, 佢既成長, 都要面對好多問題.
kcaa因為係honolulu advertiser 既the best preschool 第一位, 所以佢waitlist 好長, 我舊年2006,想入紙去town 果兩間,校務同我講, 己經太遲, 2008年都未必有位. 試下seagull 啦, 歷仔而家係seagull kapolei, seagull係town 果間口碑都好好. 又唔駛排得好耐, 我同事個niece 下個月入town 果間.
我揀hongwanji係因為佢呢兩年係the best preschool 第二, 三位. 另外一入就一直到middle school, 唔駛左轉右轉--因為我懶, hehe, 亦因信仰關係, 所以揀佢. 不過如果佢入到, 就即係我要keep 住係town 返工, 放便接送, 但就會保持耐家咁, 一日三個鐘係車上渡過.
如果佢入唔到, 出年就會入紙去kapolei 既 island pacific.

複式洋房

hi Timyi ,muimui
我岩岩休完产假,返左工一个礼拜,而家BB由我妈咪湊,每日都好挂住啊B..... :cry:
muimui:其实你返工的地方离我屋企好好近,行过去都唔使10分钟。
得闲大家出来聚下交流下凑仔心得啦,好难得系呢度认识到你地!

男爵府

屁屁豬, 你個BB有咩野要呀, 唔好客氣, 話我知, 話唔定我有架, 我個仔啲BB野無掉到, 當係幫我清下個車房. 既然咁近, 我真係唔介意拎俾你, 又或者你過黎女童軍度都得.

大宅

原文章由 muimui313 於 08-1-23 14:15 發表
屁屁豬, 你個BB有咩野要呀, 唔好客氣, 話我知, 話唔定我有架, 我個仔啲BB野無掉到, 當係幫我清下個車房. 既然咁近, 我真係唔介意拎俾你, 又或者你過黎女童軍度都得. ...

muimui 最近上網密左喎, 唔係只係weekend 上!
thanks 你d info 呀, 想問honolulu advertiser 既the best preschool , 幾時會刊登一次出來架? 原來kcaa 第一位, 等我快d去報先.

屁屁豬, 你自己呀媽湊都放心d丫! 好過要找baby sitter...

複式洋房

hi muimui,
甘就多谢晒了,我都好乐意帮你清理下车房,之不过其实我都唔知BB需要D咩,不如你俾D建议我,我得闲就推埋BB过来女童军探你啦! :loveliness:

複式洋房

hi Timyi,
其实我妈咪系过来美国旅游顺便帮我凑下仔,距嫌呢边太闷,过两个月走左BB都唔知点算,到时都唔知去边度请babysitter :(

大宅

原文章由 屁屁猪 於 08-1-24 05:05 發表
hi Timyi,
其实我妈咪系过来美国旅游顺便帮我凑下仔,距嫌呢边太闷,过两个月走左BB都唔知点算,到时都唔知去边度请babysitter :(

屁屁豬:
嘩!原來旅遊咋!? 你好搵定個baby sitter喇喎. 你係咪一定想搵返中國人? 你預幾錢比人?

首頁
34567...13

尾頁

跳至