自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

hashtag影視迷勳章

入稟人孔允明﹕社署上訴委員羞辱我

http://news.mingpao.com/20131219/gba2.htm

【明報專訊】不願出鏡的綜援7年申領資格官司原訴人孔允明(64歲),2005年以單程證來港,她昨晚接受本報電話訪問,談到贏了官司的心情、家人的支持,並剖白當年申領綜援被拒遇到的羞辱。

兩子致電:阿媽原來你咁辛苦勇敢

■﹕孔允明 ■﹕記者

記﹕贏了官司後,身邊人有沒有恭喜或罵你?你心情如何?

孔﹕我今日(昨日)買7份報紙,我每次睇都淚流滿面,一方面贏官司,終於吐怨屈氣;一方面又覺得好多人仲係好睇唔起新移民,好悲哀。

我兩個仔(在內地定居)有睇新聞,打電話畀我,話睇到喊出,話阿媽原來你咁辛苦、咁勇敢。有朋友傳信息鼓勵我,但係我好記得呢幾年受到冤屈,亦好記得我點樣畀社署上訴委員會鬧。

上訴委員會有5個人,佢講好難聽說話。我丈夫我香港第一日就死,對我講係巨變,但佢其中一個人話﹕「發生咩巨變,你老公好有錢咩?」又有一個人話﹕「你嫁佢時都知窮啦!」咁佢唔係羞辱我咩?佢係有文化人,但原來有文化人會咁樣羞辱窮人。

佢又話﹕「你香港係享受,諗住綜援!」其實若果我好彩,丈夫無死到,我仲有屋企(公屋單位未被房署收回),我仍可以執紙皮,唔係逼到走投無路,都唔會想申請綜援(她現已住在公屋)。

記﹕你現時如何維生?生活過得去嗎?

孔﹕我香港時做過好多工,洗碗、保安、清潔,十幾蚊一個鐘,一做就12個鐘,試過一日洗100個廁所。家街邊派傳單,但唔穩定。我有長期病患和腳底筋膜炎,有時一日企3個鐘,一個月掙到千幾蚊,工資係唔夠生活(社區組織協會施麗珊補充,社協有借錢給孔女士,日後有條件才要求清還),如果我有幸捱到明年65歲,希望可以2200蚊生果金。

想做榜樣 「我一樣係自力更生」

記﹕今次判決反映社會很多人不滿新移民,你怎樣看?

孔﹕如果成日話新移民數,係咪了解新移民呢?其實你去佢屋企睇,佢食咩你就會知,你去(社區)中心睇,佢正報讀(什麼)課程裝備自己?無新移民,社會上最低微工作邊個做?佢日日度捱緊,想做好自己,教導下一代。好多人叫我不如返大陸,但我就係想度,做個榜樣畀兩個仔睇,我一樣係自力更生。

明報記者 蔡傳威

Carriewongcherr  低能,屋又攞左,錢又攞左,仲話自力更生!厚顏無恥  發表於 13-12-19 19:03
ivory0915  嘩 . . . 邊樹鄉下 . . . 原來申請綜援係 - - - > 自力更新    發表於 13-12-19 17:53
多樂事  原嚟申請綜援係••••••自力更新  發表於 13-12-19 17:17

大宅

回覆:孔允明小姐﹕社署上訴委員羞辱我

今日係公園先聽到個講嘢唔正嘅女人攞綜緩,仲話每星期有一罐奶粉,仲係A十(好過D港媽死搵都冇貨)

丫雅    發表於 13-12-19 16:31

王國長老

王國長老

引用:入稟人孔允明﹕社署上訴委員羞辱我+http://

原帖由 neko138 於 13-12-19 發表

http://news.mingpao.com/20131219/gba2.htm
咁你返大陸咪有兩個孝子養囉,皆大歡喜,兩個仔都唔駛鄧阿媽心痛,我哋又開心。

happyb_happyb    發表於 13-12-20 12:20
麵包姐姐    發表於 13-12-20 02:16
caryfox  用回鄉証返大陸,跟兩個仔團聚!  發表於 13-12-19 17:51
caryfox  用回鄉証返大陸,跟兩個仔團聚!  發表於 13-12-19 17:51
wuwucancan  孝順仔  發表於 13-12-19 17:22
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

侯爵府

hashtag影視迷勳章

紅蝴蝶 發表於 13-12-19 16:07
今日係公園先聽到個講嘢唔正嘅女人攞綜緩,仲話每星期有一罐奶粉,仲係A十(好過D港媽死搵都冇貨)

...

唔係下話!!!!
除左比水貨客進攻﹐仲派發比新移民!!!??

有無病呀!!!!!!!!!!!!

男爵府

社署邊五個人 你地同我企出黎 等我真心多謝你為港人慳左咁多錢 再一次感激你地為納稅人出番口氣 香港勝在有你地為我地把關 多謝

happyb_happyb    發表於 13-12-20 12:24
麵包姐姐    發表於 13-12-20 02:17
yahho    發表於 13-12-19 19:32
annann246    發表於 13-12-19 18:58
Miulo    發表於 13-12-19 18:11
Fion710    發表於 13-12-19 16:56
chloe666    發表於 13-12-19 16:43

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

死返上去啦!

LuLuKiuKiu  agree  發表於 13-12-19 16:21

大宅

d

伯爵府

八婆擺明歧視你,你係香港無貢獻過,就可以有屋住,有錢洗,返大6啦

珍珠宮

畀面勳章

引用:社署邊五個人+你地同我企出黎+等我真心多謝

原帖由 dennis_lkw 於 13-12-19 發表
社署邊五個人 你地同我企出黎 等我真心多謝你為港人慳左咁多錢 再一次感激你地為納稅人出番口氣 香港勝在有 ...

唔好點評我一大段野唔該 公仔點評好啦

子爵府

neko138 發表於 13-12-19 15:52

有兩個仔重番頭嫁,淫蕩,嫁咗重剋死人地個仔,命賤,嚟HK呃綜援,卑鄙,兩個仔支持個賤母,賤種.

MINIBEAN  笑死我,但講得好,哈哈  發表於 13-12-20 11:45
lypoon    發表於 13-12-20 10:07
fanny3315    發表於 13-12-20 10:05
可樂糖  講得好!  發表於 13-12-19 23:21
Carriewongcherr  好文彩 !  發表於 13-12-19 19:01
yy-Fung  講得好  發表於 13-12-19 18:24
Miulo    發表於 13-12-19 18:04

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

咁你就自力更生啦,打咩官司話要拎綜援啫,講一套做一套,死蝗蟲
又話要做榜樣,但又攤大手叫政府俾綜援錢

lymandy  宜家就係等佢申請埋兩個仔落黎, 一齊再拎綜援  發表於 13-12-20 12:31
shop_baby    發表於 13-12-19 17:30
丫雅  咪係,係唔係有思覺失調、唔知自己up緊咩架!?  發表於 13-12-19 16:32

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

社署邊五個人 你地同我企出黎 等我真心多謝你為港人慳左咁多錢 再一次感激你地為納稅人出番口氣 香港勝在有 ...

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+neko138+於+13-12-19+發表入

伯爵府

neko138 發表於 13-12-19 15:52

" 做個榜樣畀兩個仔睇,我一樣係自力更生。"

佢而家諗定65歲拎生果金喇, 咩自力更生呀 ?

我公司大廈外判清潔姐姐好多都上左年紀, 人地點解又做到 ?
知係好辛苦, 所以對佢地好有禮貌, 出入會打招呼, 天氣凍會問候佢地,
因為佢地係值得尊重!!!!!

呢個人粉呢? 辛苦喎~ 所以一到香港就等政府養囉!

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:入稟人孔允明﹕社署上訴委員羞辱我+http://

原帖由 neko138 於 13-12-19 發表

食阿公刀叫自立更生?

伯爵府

回覆 cutiegl 的帖子

快 d 走, 停止在香港的悲慘生活吧.

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆:neko138 的帖子

食屎啦

水晶宮

咁多病痛返去大陸休養兼享仔福啦!

男爵府

減齡達人勳章

人必自侮而後人侮之
...
收皮啦, 蝗蟲

男爵府

首頁
12345...8

尾頁

跳至