跳至

首頁

尾頁

洋房

可否分享在廣華醫院生BB之經驗?

各位您們好!我叫Rachel,預產期係9月28日,都係打算在廣華生小孩,慳番dC+醫院費用,不過我怕自己生唔到,最後攪到很辛苦,或者要開刀。e家好擔心。你地可唔可以分享下你的感受同經驗?如果給您多一次選擇,你會否仍決定在廣華醫院生BB?謝謝!
Best Regards,
Rachel

大宅

Re: 可否分享在廣華醫院生BB之經驗?

Hi Rachel,

我啱啱係廣華生完, 我覺得佢哋既質素好好. 當然有小部份既醫護人員比較惡, 但整体及大部份既人都好好, 好細心同專業. 若果我再生我都會選擇廣華.

我住院期間我隔離床嗰個媽咪係自已一早已選擇開刀(因我以為政府醫院生唔到才會幫你開刀), 收費同自然分娩一樣. 所以你可以考慮一下.

出院嗰時我覺得簡直係照值, 几百紋蚊埋單

J.Kong

大宅

Rachel,

無錯呀!係廣華生仔真係超值,平日係c+覆診的費用可以生兩次仔
我係產前產後開左一個topic:廣華姑娘超好人,其中都有bk mami的意見,你可以參考下
我之前都係一心一意係c+生架,去廣華檢查只作後備,及後我發現姑娘及阿姐的態度不錯,朋友和bk mami也說廣華靂史悠久,況且公立的設備其實比c+更好,產後都係住兩三日姐

大宅

喺廣華生出院只係比$250蚊喳,超抵!!! 如果喺c+生要比成幾萬蚊呀! D助產士真係好PRO嘅,D姑娘就有d好好,有d好惡, 我啱啱生完果個姑娘對我好好,又借電話比我通知家人,又比水我飲.但惡果d就真係好惡死,比佢哋鬧果d媽媽........

1. 抱bb一起訓 (d大陸媽媽lor,比姑娘鬧得好金)
2. 餵人奶唔聽姑娘教
3. 餵吓人奶,又餵吓奶粉(姑娘要你餵全人奶,話阿b食過奶粉後,唔肯食人奶)
4. 餵緊奶粉,想試餵人奶都要鬧 (姑娘問你點解轉餵人奶,你知餵人奶有咩好處咩....你個人都jar唔定主意......)
5. ling咗支奶,但阿b冇食到,交奶樽時被發現 (鬧你side咗十幾蚊了) 記得倒減d先還樽!
6. 生完後阿b未跟番你,唔好攞定支奶 (又鬧你side咗十幾蚊了)----被鬧的人是我. :lol: :lol:

希望你哋唔洗比人鬧啦!

別墅

其實廣華真的幾好,除了一,兩個年紀大的姑娘鐘意鬧人唔識餵奶之外(我堅持人奶,唔補奶粉,都鬧到飛起!)嬸嬸多數都好好,至於醫生要睇個日好唔好彩lu,大至都有經驗,不用太worry la,good luck to you!!

大宅

廣華幾$住1日?

別墅

入院登記$50,每日$100.好抵!!

大宅

咁頭等房貴唔貴?

sdt15v 寫道:
入院登記$50,每日$100.好抵!!

民房

我之前聽人講廣華d助產士好pro,但是可惜我要開刀,跟她們無緣。

由於懷孕時出現問題,我想與家人約見醫生,可是每次醫生巡房都不准家人在場,我曾經請求那位高級醫生跟我的家人會面,因為他最有決定權力,可惜那位高級醫生說自己很多工作要做。當時每位當值醫生都沒有清楚地解釋我的情況及他們對我做的決定。

在我最無助的時候,要自已做決定,我到現時還不知是對是錯。我大嫂數年前在廣華順產,人們又說那裏不錯,我才選擇廣華。可是今次在我個人而言,整體經歷不愉快,現在有產後抑鬱,好辛苦。

別墅

我都是廣華開刀的,同樣於懷孕時出現問題,我睇我個c+醫生以前都是廣華的,好有經驗,他都說廣華幫我開刀便ok,因為我醫生感講,我save幾萬銀,放心啦!
misskpy 寫道:
我之前聽人講廣華d助產士好pro,但是可惜我要開刀,跟她們無緣。

由於懷孕時出現問題,我想與家人約見醫生,可是每次醫生巡房都不准家人在場,我曾經請求那位高級醫生跟我的家人會面,因為他最有決定權力,可惜那位高級醫生說自己很多工作要做。當時每位當值醫生都沒有清楚地解釋我的情況及他們對我做的決定。

在我最無助的時候,要自已做決定,我到現時還不知是對是錯。我大嫂數年前在廣華順產,人們又說那裏不錯,我才選擇廣華。可是今次在我個人而言,整體經歷不愉快,現在有產後抑鬱,好辛苦。

民房

這是第一胎,我一直很想順產,如果第一胎剖腹,便會減少以後順產的機會,而且再開刀,風險也會高很多。懷孕十個月以來,我一直小心飲食,步步為營,猶辛不曾患上任何妊娠疾病。

懷孕期間,我一直有到可靠的私家醫生處check,醫生亦check得很仔細。每次結果都說bb的頭、身、腳size正常。只是bb的頭比週數預計size細,但是也是正常。

直至懷孕三十多週時,廣華醫生用尺替我度肚,覺得我的肚細,安排我照超聲波和心電圖,結果正常。四週後,我再check bb心電圖,結果正常,同時照第二次超聲波,醫生說bb夠週數,建議我一週後催生,我問醫生是否bb的頭細,醫生說不是頭細,是肚細,胎水「緊緊夠」。我再請私家醫生check,她替我check bb心電圖及超聲波,結果正常,預計bb應有5磅多,胎水在normal range的minimum,她說如果我接受催生,也可以順產。結果我入院催生。

可是用了三劑催生藥也沒有效,護士們一直說三劑催生藥如果沒有效,就要開刀。第四天,當值醫生說我要選擇開刀,或是停一停再用第四劑,當時bb39週。我當時很混亂,丈夫不在身邊,加上又擔心bb,便倉促地接受開刀。

一刀過後,我想不到自己會如此後悔,接受開刀是一時的決定,日子漫長,我有時間細想,雖然丈夫一直很支持我,但我們的family plan被我這個決定粉碎了,我不能再在短期懷孕了!私家醫生的預計result也對,bb五磅半。

bb出世後,每次別人一問起我,bb那天出世,我也悲從中來。朋友們說,「五磅半都要開刀?」我更後悔,當初我選廣華,因為人們說他們出生率高,現在我明白了!

每晚午夜夢迴,我悔恨自己當初為何不跟醫生說先跟家人商量,再作決定,或許有時間讓家人提醒自己,就不會開這一刀。

我也很疑惑當初醫生說「肚細」,是指bb還是我。我也疑惑bb當時已經39週了,我也有點來經的感覺,所謂萬物有時序,如果不催生,bb也可能會自己出來。如果肯定懷孕有問題,有開刀的必要,我甘心,可是當初我們一群成年人的疑慮,剥奪了bb自己選擇時間出來的機會。

每晚入睡後,我也會驚醒,當初一幕幕促使我剖腹的情境不斷地呈現眼前,真的很辛苦。

大宅

misskpy,
既然bb都已出世了,大人&BB安全最緊要,雖然我唔知點解e生要幫你催生,但政府e生唔會立亂開刀的,唔開心嘅嘢唔好成日記住啦! 如果你唔開心冇心機照顧bb,bb&b爸爸都會唔開心架!

就算你選擇順產都未必一定順利架,好似我個朋友咁痛咗成十幾個鐘都生唔出,e生話要用產鉗囉bb出嚟,我個朋友當時好驚會整傷bb個頭,老公又唔喺身邊,於是自己決定要求e生開刀,但e阮遲遲都唔肯同佢開刀,要佢試到最後一刻先同佢開,痛到佢cc吓,佢話開刀都冇順產果d陣痛咁痛!佢同老公都冇任何埋怨/後悔,只要見到bb健康就滿足了!不要自責了!

你嘅生bb計劃係點架?
:-P

別墅

misskpy;事情已經發生了,希望妳不要太唔開心,我明白第三者可以講得輕鬆,我亞b出世都是得5磅8,我生時都未有蹟象,其實可以等下,生時麻師差入左3針先入到鹽水針,未聯完針已經痛到叫救命,之後傷口痛到不得了,我同老公講如果生大b是這樣,一定唔再生;無論如何,醫生建意我們開刀,都是為了大少的安全,事到如今,不如用心照顧好bb吧,願妳早日平服心情,大少健康!

複式洋房

misskpy,

希望你吾好甘介懷啦。其實好多野都未必可以盡在我地掌握之中, 例如當時要作決定的情況甘混亂,真係好難控制到。只要自己嘗試過,努力過甘就已經足夠,毋須太過自責。吾係反過來要家人擔心就吾好喇~

最緊要係BB身體健康,一家人開開心心。放開D啦~ :-P

"兒時的玩意,偶有所悟。
包為甚麼勝拳?
因為拳代表執著、包代表放得開,
所以包勝拳。
那麼包碰到剪刀不是輸了嗎?
對,只要放得開,輸贏又有甚麼關係?"

大宅

我都係廣華生, 我痛咗3日子宮都係唔開, 到第3日早上穿水用埋催生葯, 12小時後子宮開得都係不理想, 最後開刀.

之前所做都變成白費, 爸爸唔係睇住bb出世, 爸爸冇得剪臍帶, 而我可以做嘅亦都做哂, bb係small size, 頭仔唔大, 又唔係好重, 出世都係3.05kg, 度過盤骨係夠位, 拕住bb嘅時候好開心, 好順利, 好健康, 點解最後會生唔出.......

開頭都會唔開心, 不過見到bb健康快樂, 開刀,順產都唔再重要, bb而家2個月, 爸爸話其實有冇得睇住bb出世同剪臍帶, 對佢黎講唔重要, 佢可以抱住健康b女, 攬住可愛mami, 最好... (佢仲話其實唔鍾意去, 佢話因為係我想, 所以佢做.....)

另外, 我係廣華住間房6張床, 得2張係順產, 唔駛唔開心喎...

珍珠宮

1) 請問順產後要餵人奶的話, 姑娘會幾耐先將BB比返媽咪?
2) BB係咪唔會再返育嬰房, 瞓係媽咪隔離?
3) 姑娘會唔會提媽咪幾時要餵奶?
4) 係咪生完24小時內唔可以落床?
5) 如果唔可以落床, 點樣大/小便, 或者沖涼?
6) 要唔要帶鎖仔嚟鎖櫃?
7) 係咪一定要帶熱水壺?
8) 9/F係咪已經裝修完?

Love and Kindness are never wasted.

大宅

我知些肯定答案!
九樓仲未裝修好..前日姑娘話9樓有1邊裝修仲未開放。
帶熱水壺係唔想你行嚟行去攞水.或者唔飲熱水都可以唔駛帶!
鎖仔是可以用可以唔用的,自由決定!因為醫院唔建議帶貴重物品,加上你有冇用鎖,佢地都唔會負任何責任的!
bb幾時跟返媽咪是取決於~ 生完後姑娘會留意媽咪既身體狀況、惡露流量、精神狀態...等等決定..個個媽咪都唔同, 有d1日有d2日咯!

我陣係知咁多渣!

babycam 寫道:
1) 請問順產後要餵人奶的話, 姑娘會幾耐先將BB比返媽咪?
2) BB係咪唔會再返育嬰房, 瞓係媽咪隔離?
3) 姑娘會唔會提媽咪幾時要餵奶?
4) 係咪生完24小時內唔可以落床?
5) 如果唔可以落床, 點樣大/小便, 或者沖涼?
6) 要唔要帶鎖仔嚟鎖櫃?
7) 係咪一定要帶熱水壺?
8) 9/F係咪已經裝修完?

別墅

我小B16号廣華出世,順產,陣痛佐成3日,D姑娘好好人,因為痛佐2日都係得1度。十分感激姑娘+助產士小組。老公陪產,小B重6.6kg。
順產6hr已可落床,媽媽+小B冇問題就當日夜D比你。e院4hr就有嬸嬸比奶粉,記得要攞,遲佐唔會再比你。6hr內一定要你小便1次,如冇小便就要放尿。

大宅

廣華係咪用緊惠氏S-26 GOLD?

別墅

係,廣華用緊惠氏S-26gold

首頁

尾頁

跳至