跳至

首頁

尾頁

男爵府

關於馬主宗教分, 想問馬鞍山合一堂會員有冇宗教分? 想問有冇 馬鞍山合一堂 會員之前曾入表馬主,成功有5分宗教分?謝謝 非常渴望知道,many many thanks. 問過馬主,話收表先確定有冇宗教分,但我想早d知道,做好計劃,睇吓有冇好心媽媽分享分享,非常感謝。

用戶要求終止服務

如果你係中華基督教會會友, 理論上應該有宗教分, 馬主無要求一定要聖公會會友先計分, 以前有打過電話去問。

男爵府

引用:如果你係中華基督教會會友,+理論上應該有宗

原帖由 titanlow 於 13-12-27 發表
如果你係中華基督教會會友, 理論上應該有宗教分, 馬主無要求一定要聖公會會友先計分, 以前有打過電話去問。 ...

thanks, 我之前問馬主,答我要洗禮紙,所以問問大家知唔知,因不希望在自行入表時,先知得唔得,thanks.

用戶要求終止服務

回覆 winnietingting 的帖子

你有受浸證明, 唔理邊個宗派 (咁梗係要正派個D, 浸信會, 宣道會, 中華基督教會之類), 都一樣可以申請宗教分...如果你只係返合一堂教會, 但無曾經係因為一間教會受浸, 咁就梗係無宗教分...你搞唔搞得清楚?

男爵府

引用:回覆+winnietingting+的帖子你有受浸證明,+

你有受浸證明, 唔理邊個宗派 (咁梗係要正派個D, 浸信會, 宣道會, 中華基督教 ...

thanks a lot

大宅

引用:回覆 winnietingting 的帖子你有受浸證明,

你有受浸證明, 唔理邊個宗派 (咁梗係要正派個D, 浸信會, 宣道會, 中華基督教 ...
請問宗教分要洗禮是指家長還是小朋友?

用戶要求終止服務

回覆 小墨魚 的帖子

當然是家長!

大宅

引用:回覆 小墨魚 的帖子當然是家長!

原帖由 titanlow 於 14-10-31 發表
回覆 小墨魚 的帖子

當然是家長!
唔該晒,因為有D小朋友會寄洗,所以我先有呢個擬問啫

用戶要求終止服務

以我認識的基督教教會是不會有小朋友受洗的,你說的是天主教嗎?聖公會的學校是否承認天主教作為宗教分呢?你需要打去學校問清楚。不過,自行收生已過,如你是今年申請的就不用再問。

大宅

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 熱血勳章 畀面勳章

馬主係會承認天主教作為宗教分的, 所以, 係接受小朋友的洗禮紙的

男爵府

馬主即係MOS主風嗎?
MOS主風係聖公會, 即基督教學校, 一般需要出示兒童洗禮證明, 以證共同信仰

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

http://www.skhmoshs.edu.hk

二零一 五年度小一自行分配學位申請須知 PDF point 9, 天主教 is accept

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

引用:關於馬主宗教分, 想問馬鞍山合一堂會員有冇

原帖由 winnietingting 於 13-12-25 發表
關於馬主宗教分, 想問馬鞍山合一堂會員有冇宗教分? 想問有冇 馬鞍山合一堂 會員之前曾入表馬主,成功有5分 ...
尋日係馬鞍山廣場娜多餐廳,坐我地後面檯一家四口,小朋友著住合一堂KG校服,玩果d頂有舊嘢會飛出黎果d(跟本唔應該係餐廳玩),對父母唔阻止,結果舊嘢片落我背脊,痛架!個媽只係拍個小朋友隻手一吓,無叫小朋友 say sorry or 同我講唔好意思之類(我當唔知整到我,算!),舊嘢飛左去我地檯底,我執起另轉面手在個媽媽同小朋友中間,個媽媽無望我然後一手搶去,唔該都無句!
完全係無家教,無禮貌的家庭。

男爵府

引用:Quote:原帖由 winnietingting 於 13-12-25

原帖由 11B 於 14-11-16 發表
尋日係馬鞍山廣場娜多餐廳,坐我地後面檯一家四口,小朋友著住合一堂KG校服,玩果d頂有舊嘢會飛出黎果d(跟 ...
唉!你真慘。

首頁

尾頁

跳至