自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bigbiglaw 發表於 24-1-10 16:03
老公自從年尾升咗職之後,就成日冇嚟神氣,連我都feel到佢壓力大咗好多,佢有啲日子就算返工唔忙,都話自己 ...

升職加左人工捱壞左就唔抵,睇下係咪要轉工,同佢2傾下

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

以前都遇見過2個上司, 佢哋升至更高級, 因壓力太大, 同公司要求降返去原職, 公司無問題的。

男爵府

回覆樓主:

咁要睇下究竟佢而家大壓力嘅工作源至咩地方?係咪會過度嘅抑或長期會處於呢個狀態?

我前嗰排要負責 lead 全間公司(多過 8 千人既一間公司)嘅一個大project,都壓力爆煲,瞓唔著都事少,會星期五不自覺地工作到半夜三點都唔願瞓覺,跟住又會星期六朝早四點幾醒咗開電腦做工作,呢個景象係去到我個project上咗軌道,先至慢慢鬆返落嚟,所以要睇下你呢個係一個過渡性,抑或長期戰爭性。

水晶宮

BK Milk勳章

tszchungmama 發表於 24-1-10 16:24
初頭係辛苦啲, 之後適應左應該會好啲

子爵府

睇吓你老公本身想唔想升職,加薪幅度滿意?工作壓力源頭係乜嘢?係人事定係工種問題。

慢慢得閒問少少,唔好一次過列晒問題要佢答。

作為老婆,簡單的煮餐美食,煲靚湯,等另一半苦中仍能感受到甜,感到家的溫暖,希望有幫助。

最最最壞打算要轉工,表明百份百支持佢,佢嘅健康先係自己最在乎嘅東西。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

我好友工作壓力大到又失眠又周身病,心痛佢。

公爵府

老公自從年尾升咗職之後,就成日冇嚟神氣,連我都feel到佢壓力大咗好多,佢有啲日子就算返工唔忙,都話自己 ...

揾過第二份工啦

子爵府

我醫生說如果壓力大,可以試試吃南非醉茄及lemon balm的supplements, 失眠就補充維他命D。都有效的

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

建議多留意下情況,因為壓力太大,身心都會出現好多問題…加上男人好多時都收收埋埋

子爵府

回覆樓主:

1.) 跟公司講不升職退原位
2.)轉工

最重要係健康, 有失眠頭痛引發情緒病手尾長...

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

佢放工後你幫佢dup 骨按摩,或搵人按摩。

星期增日儘量鼓勵佢出街,搵d靜態活動等佢放鬆下。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

其實真係冇咩方法,我最近都因工作大壓力,好唔開心,日日都唔想返工,放工後都係唔開心又唔想同人傾,覺得唔可以辭職,屋企冇收入唔掂,冇後路亦冇選擇,怕屋企人問問問。相信你老公可能都係咁諗,一般安慰其實都冇咩用,可以就同佢傾下,試下轉工,話佢知可以選擇,比信心佢搵工期間有你經濟上的支持。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

有時你問他,他也未必想講,在這過渡期,唯有在背後黙黙支持,家中的鎖碎事不用煩他,他在家工作時屋企盡量靜少少,可以和小朋友合作氹吓daddy,囝囡是daddy努力工作的泉源,幫daddy充電。

子爵府

屋企得老公一個搵錢?

大宅

瞓覺喺張床度,同佢按吓個頭,可以幫佢放鬆,會好啲,但係就辛苦你

子爵府

年尾升職到而家一個月都無,好正常既。 90日適應期,你比d 空間佢仲好啦。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

我同事升職後壓力大到想resign. 都幾年前嘅事。
要過渡期,好似話3個月,6個月……ok就無問題

珍珠宮

飲酸棗仁茶可以幫助入眠
呢啲就真係要睇佢自己睇唔睇得開真係太頂唔順嘅都真係要轉工

大宅

回覆樓主:

我係23年7月升左職,都要到依家(半年時間)先叫適應到,剛剛升職嗰時對自己要求高,好怕自己做錯野,或者一做錯野就好自責,成日都覺得自己做唔好

都要靠自己慢慢走番出黎,壓力越大表現越差

放假就做下運動,出下街分散下注意力,唔好將工作放咁大,其實最壞情況咪再搵過份工,只要諗得通就沒事了

已刪除用户

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊