自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

多數空姐會經選美再做藝人,少數由空姐直接轉做藝人,例如李若彤

珍珠宮

chemlo0920 發表於 24-1-20 11:14
想問早兩年選港姐有個好多是非嘅候選港姐,係唔係郭柏研?
廖慧儀。
而家好似轉行教瑜伽,同埋睇J2"關注關注組"見到佢囉。

公爵府

譚小環
陳倩揚

伯爵府

上校車 發表於 24-1-19 11:53
記得前港姐郭羨妮, 朱智賢, 黃智雯, 都係空姐, 記得亞姐羅琳都係

譚小環都係

象牙宮

3v3 發表於 24-1-18 19:22
飛常日誌原來就有2個真嘅前空姐
唔知做慣做熟,拍出嚟會唔會真d 呢?

空姐、空少可周遊列國,又有優惠機票,是不少年輕人的「dream job」。

阿聯酋航空:約2萬元或以上
阿聯酋航表示,其機艙服務員的薪金包括底薪、飛行時薪及海外津貼3部份。機艙服務員底薪為4,020阿聯酋迪拉姆(AED),約為8,491港元;其飛行時薪為55迪拉姆,約為116港元;而海外津貼則包括當地飲食及住宿等。
一般而言,阿聯酋的機艙服務員每月飛行約80至100小時。以100小時計算,其月薪不包括津貼,約20,091元。

國泰航空:約1.5至1.7萬元
香港空勤人員總工會總幹事吳敏兒表示,國泰奉行時薪制,新入職空勤人員的飛行時薪為108元,公司每月會發放最少70小時工資,即7560元。
空勤人員可自行調配飛行時數,多勞多得。以一般每月飛120小時計,月薪約為12,960元。
至於外站津貼,是以當地酒店的餐廳價格水平作標準,例如飛英國5天,外站津貼約為160至180英鎊(即約1600至1800港元)。平均每月外站津貼約為2000多元,故國泰空姐一個月收入約1.5萬元。
機艙服務員的平均月薪約為1.6萬至1.7萬元 ,金額會視乎各人選擇的執勤時數而有所不同

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

BKsquare 發表於 24-1-20 11:22
回覆 3v3 的帖子

女朋友都勉強算明白想娶空姐做老婆係咩原因?
以前有個家庭個媽媽做空姐,爸爸留家工作同湊個仔,之後疫情無得做,就移民了

珍珠宮

333s 發表於 24-1-20 11:39
空姐、空少可周遊列國,又有優惠機票,是不少年輕人的「dream job」。

咁低人工,又辛苦,長遠又冇保障,我就唔會作為終身事業,玩三兩年就好

珍珠宮

睛靈勳章

上校車 發表於 24-1-19 11:53
記得前港姐郭羨妮, 朱智賢, 黃智雯, 都係空姐, 記得亞姐羅琳都係

最早期趙雅芝係日航空姐

子爵府

哈比族 發表於 24-1-19 16:18
坦白講,做空姐有咩咁好
唔覺得令人羨艷的職業

我記得細個好多空姐選港姐。 同埋空姐可以周圍飛,見識下唔同地方,同埋見識下唔同國藉既人。我都曾經想應徵空姐,最後無去(嗰時覺得自己英文好差唔敢去in)其實岩岩grad 做一兩年當見識下真係唔錯

呢個係80後既諗法,而家d 後生未畢業已經周圍飛,可能我既諗法已經不合時宜

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 3v3 的帖子

咁其實好多職業都會出trip公幹、人哋放假佢要返工、輪更通宵、同屋企人生活日夜顛倒,唔通呢啲工就唔可以有家庭生活,唔可以有屋企人?
當打風嗰陣個個話要去食麥當勞、話超級市場買嘢,去戲院睇戲時,佢哋嘅員工都有屋企人都有家庭、都係人哋老公老婆爸爸媽媽!
好心思想唔好咁狹窄啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

子若 發表於 24-1-20 12:35
我記得細個好多空姐選港姐。 同埋空姐可以周圍飛,見識下唔同地方,同埋見識下唔同國藉既人。我都曾經想應 ...

咁始終係周圍飛到唔同地方,雖然走馬看花但係可以短時間內重複咁去,停留時間又唔需要工作,有人俾錢去旅遊,其實都好吸引,但係當然人工高啲更加吸引

翡翠宮

rabbit_liz 發表於 24-1-18 19:49
原來前日大強果集個地勸係

某一晚講captain K同戴祖儀響機艙傾偈,見背景係一個男空中服務員check cabin檢查座位同埋行李架,佢啲gesture同真嘅空服一樣,睇真啲原來係之前參加TVB空少空姐選舉,其中一個男參賽者

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

Oyeh 發表於 24-1-20 10:58
咩新聞?

15秒果斷決定開逃生門走難。

翡翠宮

apelok 發表於 24-1-19 19:26
當遇到日本果單新聞之後 呢個行業就係專業,美貌與智慧並重

美貌見仁見智,但做空中服務員一定要上幾個月嘅training,只係冇一般人覺得佢哋眼中嘅專業證書,又覺得佢哋只係派餐乜都唔識!
更大嘅原因,就係嗰啲人佢哋先天、後天條件都達唔到呢個工種嘅要求,唯一可以做嘅就係妒忌同睇唔起人

別墅

angiehouse 發表於 24-1-20 11:01
史話未過probation 已經比人兜左

點解既?

別墅

回覆 3v3 的帖子

咁真係要問番男人們先知

別墅

ah-gu 發表於 24-1-20 11:24
多數空姐會經選美再做藝人,少數由空姐直接轉做藝人,例如李若彤

我諗都係一個機會
有d 空姐都去左做kol
可能仲好搵?

珍珠宮

3v3 發表於 24-1-20 15:08
點解既?

佢果時參加空姐空少機師選舉時講既,未夠三個月因為疫情CX大裁員,佢話無得買平絲襪好可惜

別墅

Tobbyy 發表於 24-1-20 11:32
廖慧儀。
而家好似轉行教瑜伽,同埋睇J2"關注關注組"見到佢囉。

咩都做下, 搵多d 錢

別墅

333s 發表於 24-1-20 11:39

讀萬卷書不如行萬里路真係由細聽到大

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊