自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

mcs74 發表於 20-2-29 09:34
點解得武漢大爆發ge
其實有可能,因為武漢當時的天氣,濕度,加上市場環境,衞生情況,適合病毒傳播。像南韓,一發不可收拾。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

pprlala 發表於 20-2-29 10:25
可能因為電視有神翻譯,又有人唔理就cap 圖,一大班人就信左
樓主搵到原文又無仔細睇

哇! 呢個真係要炒得! 咁樣誤導人!

珍珠宮

mcs74 發表於 20-2-29 10:23
當時我都有懷疑有無咁巧合,但好多中國媒體自己都話源頭係武漢個街市

因為當時好多嘢都未明,始終係新型病毒,加上上次03 sars,咪自然以為又是野味引起,但無論點都好,唔應該食野味的

大宅

viviencwc 發表於 20-2-29 09:48
係我睇漏嗎? 成篇野都無話源頭美國,
只係話無外遊記錄的不知名感染,所以可能係第一單社區感染!
睇清楚 ...

其實樓主係咪蝦人唔識英文想帶風向,或者佢自己理解錯誤? 然後一班人又話唔關武漢事笑死人咩?

珍珠宮

回覆樓主:

1. 美國一反常態,唔多出聲。
2. 美國話流感傳染咗幾十萬,死咗萬幾人。反常地超多。
3. 有研究病毒知識的人士都知病毒分解原理同排序。一研究應該知不同地區病毒排序,由邊區域傳到那區域。
4. 早在大陸發生病毒感染前,美國已報導有不少人感染咗不知名病。但實情cdc已知。

男爵府

回覆樓主:

樓主要fact check 呀,比人笑就唔好啦

大宅

KCKmom 發表於 20-2-29 10:36
哇! 呢個真係要炒得! 咁樣誤導人!

而家兩邊都成日陰謀論,全部野都借d 依上綱上線。
以前日日上bk 而家幾日上一次都仲係不停講果幾樣野。

花生蘿蔔    發表於 20-2-29 13:38

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

fatmommy 發表於 20-2-29 10:38
其實樓主係咪蝦人唔識英文想帶風向,或者佢自己理解錯誤? 然後一班人又話唔關武漢事:joy ...

可能自己都係半桶水呢!

珍珠宮

acacius 發表於 20-2-29 10:16
篇文只係話美國case無外遊紀錄姐 可能佢接觸過啲來過大陸既朋友都唔出奇 唔好一味推卸責任比外國人先得架 ...

件事真正起源地都未查出,美國對呢件事態度真是 懷疑美國先係起源地都唔奇,有待將來更加證據,但要美國配合囉,但好難吧,美國咁衰,之前用不同籍口去攻打別國,成日老屈人哋

翡翠宮

畀面勳章

令全球死左幾千萬人的西班牙流感,發源地在美國軍營,政府為左不想擾亂軍心,宣稱這只是普通流感,仲藉著軍隊將病毒輸送至大半個地球。雖然事實人人皆知,結果還不是西班牙食左隻死貓,叫做西班牙流感。
日日是好日

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

假設係咁, 美國會嫁禍其他國家, 好似Spanish Flu 咁

大宅

nanananana 發表於 20-2-29 09:49
link只是講美國有第一單不知道源頭的肺炎
無話0號病人係美國哦

係囉!只係講社區感染,冇話源頭係美國! 我以為理解錯。如果源頭真係美國,新聞一定會報導

翡翠宮

畀面勳章

到左而家,病毒源頭係邊已經好難搵,有可能分別兩地都有呢種病毒,有可能由某地傳入中國再發揚光大,有可能源頭係中國再藉不知名途徑傳入其他找地方,咁多可能,其實源頭係邊已經唔重要。
有趣的是,事實顯示美國已經有社區爆發,但美國政府仍然隱瞞而且不積極處理,但竟然沒有人鬧美國政府,連一直咬牙切齒話中國隱瞞疫症連累全世界的人都沒有出聲,真大愛。
果然月亮是美國的圓,連病毒也一樣。
日日是好日

大宅

呢排上BK,不停有人講美國⋯我都唔明做乜。個個都福爾摩斯上身咁,我有好多親戚朋友住美國,應該個個都冇呢度D人咁醒。

伯爵府

mother904 發表於 20-2-29 10:55
到左而家,病毒源頭係邊已經好難搵,有可能分別兩地都有呢種病毒,有可能由某地傳入中國再發揚光大,有可能 ...

我小睇新聞,美國有社區爆發?隱瞞肺炎病情?

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

伯爵府

hellomiki 發表於 20-2-29 09:45
死左唔至12000人了,美國咁低調去處理,就知有嘢隱瞞

點解死咁多人世衛唔去美國調查既?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你 attach 條 link 同你題目好似無關?

翡翠宮

畀面勳章

KCKmom 發表於 20-2-29 11:02
我小睇新聞,美國有社區爆發?隱瞞肺炎病情?

美國已經報導自去年開始有不尋常病症,感染人數同死亡人數都新高,美國政府有處咁理過嗎?一律當流感處理,如果真的有測試過,可能會發現這是肺炎或者其他新型疫症。
當然,仍然相信正在美國爆發的只是流感的人,大可不必理會。
日日是好日

子爵府

點解篇文好似唔係寫緊呢樣野, 樓主快快改番topic 啦! 你地有無click 入去睇內文架

首頁
12345...14

尾頁

跳至