自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

mannok媽咪 發表於 20-8-5 14:32
幾千

請問你係邊區?

過海,每人3000,兩個細路

Bbpig2014    發表於 20-8-5 16:48

禁止訪問

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 20-8-5 14:34
過海,每人3000,兩個細路

明白
幸福肥師奶

別墅

turbomama 發表於 20-8-5 13:36

同你情況一樣,但我4個讀國際學校,x4

好明白,我仔女都係IS 幼稚園, 如果呻D人會話叫你唔好讀囉,我覺得白俾學費都唔係最重點,係仲要自己教自己陪玩,要買多好多教材,自己教唔到又要另外請人教,百上加斤! 幼稚園上zoom真係哂氣!

男爵府

同校車分左手佢上市公司都唔減,半年完全無搭過,講明一係就要交足返先比搭,好似㩒住搶咁,不過我女中學,可以自己坐車返學

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cut咪得囉,返學先算

wcpcelia    發表於 20-8-5 15:41

大宅

serena_cheung 發表於 20-8-5 14:39
好明白,我仔女都係IS 幼稚園, 如果呻D人會話叫你唔好讀囉,我覺得白俾學費都唔係最重點,係仲要自己教自 ...

大家擁抱一下(emoji)(emoji)(emoji)
因為呀局長話可以開學,但唔可以面授,即係新學年我地又要交學費校巴費。
跟住又會好多人走出泥話「局長做咩都唔錯」,我並唔話呀局長錯,但可唔可以監管下d私校,直資,國際學校呢?
18000學費應該係面授大概8個鐘
咁點解zoom每節30-45分鐘,上下晝各一節,又係收18000呢?
跟住又好多人會話「老師都要開飯」,我知,但家長俾學費係想小朋友有優質嘅學習環境設施同教育,咁點解你俾唔到我小朋友,但要家長養埋你間公司出糧俾老師?
跟住又會有人話「有錢讀IS,預左俾啦,又要呻」

不過都係嗰句啦,D人都係話「你可以唔讀架」

男爵府

我都係,由一月開始,交學費/雜費/半價校車直到7月,一路以為9月可以返學,結果7月又爆,8月又要交,見到咁既情況,唯有cut校車,唔想年頭白交到年尾不過cut得,就預左無得搭返
小朋友9月升k3,小學中學都復課無期,何況幼稚園學生

wcpcelia    發表於 20-8-5 15:33

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

我2個仔小學,其實真係搭的士都冇交2個小朋友車費咁貴,只係我送到返學,唔想(亦不可)煩到家人去接,焗比$

子爵府

turbomama 發表於 20-8-5 15:00
因為呀局長話可以開學,但唔可以面授,即係新學年我地又要交學費校巴 ...
好明白你處境, 已經唔係比唔比錢既問題, 係我點解要比錢之餘仲要我額外做咁多功夫, 同時又得唔到應有既服務同回報? 學校一直懶懶閒, D老師話用Zoom上堂其實同面授一樣咁辛苦, 有冇諗過, 你地已經唔使應付學生係學校既麻煩事, 又唔使做額外文書野已經好好? 仲要每個月都收足糧佐質素大大下降。

大宅

愛美的媽媽 發表於 20-8-5 15:09
好明白你處境, 已經唔係比唔比錢既問題, 係我點解要比錢之餘仲要我額外做咁多功夫, 同時又得唔到應有既服務 ...

擁抱擁抱

公爵府

回覆樓主:

學費照俾 ,仲要無咩zoom 同video

男爵府

KateC2012 發表於 20-8-5 14:35
Wa 好貴。。。

每個月幾千算平,我朋友交接近2萬一個月,小朋友上zoom上到訓覺,又要自己跟功課,老公又減薪,又要供樓,已經炒左工人都唔掂
大家都好慘

子爵府

我有兩個女,講真就算親身教都放大部份時間係大女度,佢今年升小一,細囡已經無乜點理,其實對細囡都好唔公平,但講真我working mum ,大囡已經用左唔小時間,如果新學年兩個囡一齊上zoom 我都唔知點分配時間

禁止訪問

伯爵府

讀私校就係咁!
所以我同老公討論緊,今年開始,會唔會更加多左家長揀返津校。即係除非真係差到接受唔到,否則可能都會邊讀邊繼續叩門轉返更加好的。

當然,我都相信仍然有好多私校家長覺得只要入到心儀學校,唔介意冇得返學繼續俾學費車費的。

男爵府

KateC2012 發表於 20-8-5 15:20
2萬! 幼稚園定小或中學?

9月升k3!
小朋友上zoom真係唔掂

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

辛苦晒家長

子爵府

turbomama 發表於 20-8-5 15:00
因為呀局長話可以開學,但唔可以面授,即係新學年我地又要交學費校巴 ...

係呀,d 人就話我地無錢唔好讀私校,我唔係無錢比,但我真係心理唔平衡,基本上90%教學我都要跟番,之後我又要比十足錢。我比錢讀咁貴既學校係要有優質教育,而呢樣野係zoom 完全比唔到我小朋友, d 老師就成日要我拍片比佢地,天啊,我已經周身唔得閒,仲要我拍片,即係我又要做多左幾多野
係唔係d 人覺得讀得私校既媽媽一定係FTM, 好得閒

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幼稚園可以考慮暫時cut校車

首頁
12345...7

尾頁

跳至