自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

唔使咁早谷盡,太攰影響個腦發育,訓覺時間一定要足夠,而依等佢養成整理筆記、抄齊手冊、自理習慣,當然你都要理,留意學校有無精英班,通常五年班入到,六年班係直升,精英班資源較好,如果目標band 1中學就要爭取先入到精英班。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

zitamamama 發表於 23-10-7 21:52
就係怕大家發力後跌出頭7成。

經驗話我知如果你keep住唔係太Hea,其實唔會跌得太後,好多時上到呈分,你失手時都有人會失手,因為個個都緊張,後來居上嘅人係有,但唔會太多

公爵府

我仔已經大學,唔係天才,而且唔少careless mistake.
我從來唔join媽媽谷,免得自己嚇自己。我仔當年都係10點左右訓,每日都係做晒功課,有默書就溫默書,無特別溫書。其實可以自己做晒功課,無咩錯,即係已經學識咗要學嘅嘢,考試前再溫吓已經ok。當然,我仔唔係最top 嘅student,只係keep 住band 1,而我亦唔係aim at 地區最top 嗰一兩間學校,所以壓力無咁大。佢即使呈分試,都照舊星期六同朋友玩一個下午,星期日探爺爺,只係lunch 後就返屋企而唔stay 喺爺爺屋企hea。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

zitamamama 發表於 23-10-7 20:47
而小朋友又不是天才的。

我心態係盡人事,聽天命,幫到幾多就幾多,小學仲細,唔使谷到咁盡,我哋十點就會訓。

呈分試我覺得係考學生既自律,老師講,基本上你係咩位,keep住做就差唔多,唔使太大壓力,突然大升既,一般都係之前無人睇住讀書,突然去補習或有人幫。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

廢柴孖條 發表於 23-10-7 23:16
睇尼你唔係以 b1/b2a 中學為目標,或者唔識升中玩法,操行對自行 /扣門好重要
...

我根本就唔係以b1做目標,樓主而家呈分己經覺得多功課,升到b1點頂?

男爵府

zitamamama 發表於 23-10-7 20:45
話說今年升小四高小。

好明顯功課多咗好多,每天連改正多過十樣,週未十幾樣。

我小朋友非天才 蠢蠢地個種
我哋平日做完功課就做一陣補充
一星期補三次習 而家星期六日補習 都少左時間玩 但都準備安排時間佢玩既 唔想太辛苦佢
今年小五了 呈分所以努力啲

水晶宮

lovelybaby2015 發表於 23-10-7 21:16
其實唔好理人

我從來唔會睇人地點做

極同意。自己仔女,因材施教。

我仔小學時,我真係沒理佢咩功課,放學回家已完成,我對都沒對。只係每次測考期間請半日假跟下溫書。補習、學琴只安排星期六及日。平日晚上照早睡。佢早起返學前,有晨讀或做少少練習,然後才上校車。

我仔非天材。普通人一個。我只是覺得睡眠很重要。老師平日測考、默書、功課,做足就算。

如果咁驚呈分試的壓力及派位,當初應選有中學部之小學,以及考定直私做後備,以免統一派位結果不理想。

水晶宮

kk80400 發表於 23-10-8 01:20
我根本就唔係以b1做目標,樓主而家呈分己經覺得多功課,升到b1點頂?

對,band one已另一境界。有實力vs純好彩派位入,前者真係一埋位已拋離人地成條街。

水晶宮

heilok 發表於 23-10-7 23:42
我仔已經大學,唔係天才,而且唔少careless mistake.
我從來唔join媽媽谷,免得自己嚇自己。我仔當年都係1 ...

媽媽谷我從來當收下料,提自己有否做漏野。不會理那些家長八卦,芝麻綠豆事。

大宅

我們上年已經玩完呈分試呢個遊戲,雖非一線小學出身,校內競爭不太激烈,但亦可以分享一下。
1)睡眠質素很重要,影響小朋友吸收力及情緒。
2) 小朋友邊科最弱?趁小四呢年儘量改善。
3)小朋友有冇任何獎項?為考直資及自行鋪路。
4)善用小四升小五的暑假預先溫習上學期的課文,尤其數學,多做練習,不能鬆懈。
5)呈分係長期戰,呈二深過呈一。如果呈二失手,不要責怪小朋友,家長要沉着氣,與小朋友一起面對再挑戰呈三。
6)讀書真係睇資質,後來居上嘅黑馬唔係冇,但唔會多。

伯爵府

回覆樓主:

你小朋友已經好叻,十幾樣功課,1.5鐘搞掂,你7-8點返嚟,你仲可以9點同佢睇書,你都好勁
我唔係一線校,但4年級真明顯深左,功課多咗,要求都多左。
我仔都係4點回家,計埋沖涼,6:30先做完功課,但錯很多仲要等我對,我通知6點回到家沖個涼就開始對,7點食飯,食完再對,和温默書,隔星期默,但我仔 資質有限,真的要用力温足2星期先得80-90分,基本温完默書都好攰,大人都攰。星期六補英文,繼續温默書,同把本過課文,多數常識讀下就當温書

估計今年排名會差了,因為小3之前功課冇咁勁,我係晚晚可以叫仔把呢幾日嘅,書温一次,變相考試冇咁辛苦,日日讀,真的會背左

伯爵府

話說今年升小四高小。

啊女五年班開始自己發力,後來居上。呈分一二都係幫啊女溫常識,其他科自己搞掂。報幾個月呈分試班操下卷咁。呈分三都放手距自己搞掂,估唔到最後三、四自己搞掂成績更加好。最後順利入讀距既Dream school.

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女呈分cut埋興趣班,等佢多d時間去溫書,升左中就比佢上返堂。當然得到佢同意先。
感激遇上你~

大宅

回覆樓主:

看到大家留言,覺得當年自己選一條龍冇錯,小學階段至初中零補習。小學時間用來發展體藝,睇書,學業冇理過(學校冇排名,自己又冇問,而且家中仲有另一個小孩要理)。小學學校生活都是美好。音樂有d天份和興趣,亦在呢方面投入經歷左好多。中學就投入學校生活和體育,一直到現在高中。學業小學平平,上中學才發力,中四才開始補。

最重要係,我地關係一直好好。當然我一直不是虎媽,同校有d家長都會谷,但普遍大部分同學都有開心童年,而且一齊長大。

子爵府

我囡都係今年小四,而家有兩日上門補習,仲有跳舞同roller, 我幫佢報左朗誦班,黎緊比完賽可能重點補中文作文,佢作文好差。 之後小五諗住中英數都補全科。
我囡唔係band 1 料,我預佢b2A 都好開心, 我自己對佢地人生規劃係儲定錢比佢地萬一讀唔到大學就去外國讀。

伯爵府

+3金熱血

話說今年升小四高小。

當年孩子們自己做功課,有問题才在放工返黎問。但報左好多直資學校

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我覺得足夠睡眠時間好重要, 佢有精神上堂先吸收到老師教嘅野... 閒日我唔洗個仔溫習... 一日返學再加課外活動, 仲有功課.. 我覺得已經好夠了.. 溫習星期六, 日先做... 每次兩小時.. 因為仔都無耐性坐咁耐了... 再磨只會不歡而散...

珍珠宮

LekGirl 發表於 23-10-7 21:44
自己小朋友中間成績,小五小六果陣時做功課到晚飯時間,有時食完飯又要再做,間中做到111點過後先有得瞓, ...

視藝考啲咩?要畫一幅畫出黎?要懂素描嗎?

珍珠宮

cara.mak 發表於 23-10-8 09:40
視藝考啲咩?要畫一幅畫出黎?要懂素描嗎?

我印象中唔係素描,係畫畫

珍珠宮

我仔無龍中,有壓力架….佢小學主力都係背常識,會預早好多時間溫書,佢平日有閱讀,中英文都係考試前幾日溫學校notes, 溫返平時佢唔小心做錯嗰啲, 數做吓練習,呈分無特別減課外活動,晚上約11點瞓,但佢有考直資…..如果考多幾間,有學校在手,真係會無咁驚….

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊