自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

wtfa 發表於 22-7-2 19:37
[quote]唔想洗碗 發表於 22-6-2 15:03
上星期我睇完心思思去試左lalamove上台試吓做步兵
用APP入電話號碼 ...

係咪要scan HKID及影相比佢?

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

lalamove 我未做過,上網評價都係少單唔夠做,gogox 由最早期有步兵就做緊,唔係急件或超重 1x kg 既單價錢低到嚇死人,葵涌去港島得 $50 夠膽開,扣10%平台費即係$45一單,唔係白卡或長者優惠,根本做唔過。

男爵府

回覆 raylife 的帖子

唔係平台出價? 我有朋友做gogo,揸車,個價係台出,同10年前差唔多。
近排油價貴,無錢賺。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

lyh80115 發表於 22-5-21 23:17
送貨同送餐唔同玩法,
步兵送餐一般唔洗搭車,每單二、三十,旺起上嚟單接單做唔停;

乜有d咁既單,唔講真係唔知

子爵府

D..D 發表於 22-5-20 22:20
自由更
想做就接單
唔會限你做幾多單,幾多日,幾多個鐘

要唔要先俾錢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

longyiuma 發表於 22-7-2 22:58
要唔要先俾錢?
好似要比100蚊保證金
(唔做可以拎番)

男爵府

Pman1022 發表於 22-7-2 22:16

唔係平台出價? 我有朋友做gogo,揸車,個價係台出,同10年前差唔多。

咪就係講gogox 個價咯,本身定價太低,好多單擺成日都無人接,個客可以自己加錢令張單快 d 有人接,不過只有好少客會咁樣做。貨 van 個價都一樣,前排網傳個單貨van送貨「$95仲要幫你抬!?」就係呢 d 。舊年我公司都 call 過 gogovan,荃灣去荔景來回都係收$180,雖然唔洗佢抬,成個過程攪左粒幾鐘,一日要接幾多單做幾多粒鐘先養得起部車同有萬零蚊收入。

以下是 gogox 既即時 screen cap。
attach0/tmp/phpTK5axY
attach1/tmp/phpz3o4QE

翡翠宮

raylife 發表於 22-7-3 08:19

咪就係講gogox 個價咯,本身定價太低,好多單擺成日都無人接 ...

最憎喺縮骨精客!落啲平價單但寫「盡快送」,黐線!

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

lyh80115 發表於 22-5-20 22:39
搵得少,要幫補下;老婆留屋企睇住個女。平時返工食晏都送2個餐先,足够抵銷午飯錢有餘 ...

勤力

子爵府

raylife 發表於 22-7-3 08:19

咪就係講gogox 個價咯,本身定價太低,好多單擺成日都無人接 ...

呢個係貨van價?咁奀點做?

翡翠宮

bbq_swing 發表於 22-7-3 09:30

108樓係步兵單。
啲好平嘅單,限時比較長,如果又順路又唔重,咪同啲即時單一齊送,所謂「夾單」;單獨一單唔會接,太奀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Bellahiih 發表於 22-5-20 17:54
囡囡明年兩歲 讀n班想返下PT幫補下 但又要隨時standby 小朋友會生病 返吾到學要照顧佢地
見到依份工自己接 ...

任何事情開始時不要太介意錢同時間,更加不要聽咁多人七嘴八舌既意見。順住自己既心意同諗法去努力。凡事總有第一次,慢慢做熟左就會越來越好。不要棄累,累積經驗。只要有開始就會有機會,生活就會越來越好,越來越有意思。祝福

男爵府

lyh80115 發表於 22-7-3 09:37
108樓係步兵單。
啲好平嘅單,限時比較長,如果又順路又唔重,咪同啲即時單一齊送,所謂「夾單」;單獨一 ...

7x 是有紅色,即是即時單,所謂既夾單係要當市場上單量非常充足才有可能發生(例如3/4月時,疫情爆發時), 而且要在自己所在區域,否則要加一程車費到達收貨點。 其實很多做這種工作的人是長期睇住手機搶單的,比較正常的單5kg 至10kg 貨件荃灣去尖沙咀$100, 會在10秒鐘內被搶,對不? lalamove 聽講一般價錢比較正常,不過同樣是10秒內有人搶單,連看張單詳細內容都不夠,又對不? 還有一些伏位要很小心,這我不想多講了,如果了解了真實情況而又不介意實質回報是如此,是無問題的,一百幾十都是收入啊,但不要簡單化和美化了整件事。

子爵府

真係唔知lalamove 同gogo 有人手送貨服務,我以為只係call 貨van

男爵府

bbq_swing 發表於 22-7-3 09:30

這是步兵單價,做半日接幾單可以有飯食。 但係 gogovan 個招牌係多數人心目中是貨van ,無步兵呢樣野,有 d 客出步兵價其實佢件貨步兵係做唔到,例如送氣球,地鐵巴士唔會比你上車。 仲有好多送花送蛋糕對步兵來講都是高危品。

男爵府

葵涌去藍田得40,車錢都蝕啦。依個平台真係好賤,班老細只諗自己賺錢,難為啲送貨。
不過為左揾多啲錢,無辦法唔接。

除左Go 同 La,樓主有無試其他平台呀?

翡翠宮

子若 發表於 22-7-3 10:07
真係唔知lalamove 同gogo 有人手送貨服務,我以為只係call 貨van

佢哋個apps有步兵揀,留意下。寄本地,錢唔係問題的話,可以特快送到,唔洗下下只諗到寄順豐,順豐並唔夠快!

翡翠宮

Pman1022 發表於 22-7-3 11:16

葵涌去藍田得40,車錢都蝕啦。依個平台真係好賤,班老細只諗自己賺錢,難為啲送貨。

跨幾區得$40梗係唔接,須知道送餐行一個街口都賺到過$30。

翡翠宮

raylife 發表於 22-7-3 10:05
7x 是有紅色,即是即時單,所謂既夾單係要當市場上單量非常充足才有可能發生(例如3/4月時,疫情爆發時) ...

Lalamove有啲唔同,有人接單之後有8秒緩衝,最終可能有幾個人接單,系統會跟據有無買保溫袋、距離等決定邊個接到。

首頁

尾頁

跳至