自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為我都慢慢變成咁由溫柔有耐性變成潑婦唔想成日炆憎但真係好難控制

伯爵府

Angelice-BeBe 發表於 20-12-19 08:53
現在每次我一準備發癲
我仔就會話:你冷靜,我們一齊深呼吸,小事小事,唔好勞氣
我細女又會跟住講: ...

好醒啊你對仔女
我估第時我d小朋友咁應對我都會忍唔到笑消哂氣

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

終於搵到同路人,我而家參唔多日日咆哮,對住兩個日日嗌交,爭嘢,發脾氣。每日重覆又重覆。

究竟幾時先可以正常返 ,我真係覺得困獸鬥,連想死既決心都有。

大宅

子若 發表於 20-12-19 10:14
我都入黎圍下爐先,我本身個人都係燥底,而家d 小朋友無得番學更燥底。日曰玩玩具成地都係,個細女三歲半仲 ...

同款女女,每日喊幾次扭幾次,受軟唔受硬,試過由佢喊,喊個幾鐘,趴係地下都唔收聲但唔通要下下氹,滿足佢所有野咩。

象牙宮

冇辦法青春期對更年期

子爵府

我都入黎圍下爐先,我本身個人都係燥底,而家d 小朋友無得番學更燥底。日曰玩玩具成地都係,個細女三歲半仲係日日喊三次以上,尤其是岩岩訓醒又會發脾氣,叫佢做野一定no 左先,叫佢唔好做既野一定要做。仲要勁硬頸,打鬧都唔驚,所以每次都要氹佢 ,但佢日日都發脾氣,我有時對住佢都好"忟",連我老公eq 算高都搞唔掂個細女,唯有希望佢大個會好d

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

有得揀,邊個想做大雄的媽

不過自己的小朋友不是靜香

珍珠宮

我個4歲女淨係對住我先扭....
對其他所有人包括工人都好乖....
我都好頭痛..

伯爵府

湊仔煮飯都係辛苦事!最緊要有人肯幫

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

現在每次我一準備發癲
我仔就會話:你冷靜,我們一齊深呼吸,小事小事,唔好勞氣
我細女又會跟住講: 我愛你啊

咁最後又確實發唔到癲

珍珠宮

BK Milk勳章

薯圈 發表於 20-12-14 13:22

小朋友細會係咁,不過呢d時間過得好快,小朋友高小已經唔so你 ...

不過中學嗰個唔哦又唔得呢,功課有deadline 都唔急做 ⋯ 要不停提佢,功課touchwood 欠交老師會打電話比我架嘛

男爵府

猫物語 發表於 20-12-13 22:44
因為我都慢慢變成咁由溫柔有耐性變成潑婦唔想成日炆憎但真係好難控制
...

3歲前我對我仔都好溫柔,依家日日做潑婦。佢又學埋我d惡死野,加上依家5歲又識駁咀,真係俾佢激死。返學既日子都仲好d,佢係學校係第二個人黎,但依家日日困獸鬥

珍珠宮

bobo1015 發表於 20-12-14 10:01
我都係,小朋友5歲,我已經完全失去耐性,有時鬧完佢又好內疚,感覺有d情緒病
...

我女細時都係咁,佢係由初生喊到8個月,日日喊,肚餓喊,換片喊,要陪玩又喊,扭抱又喊,扭訓又喊,做完一輪又重頭來過,佢飲奶又飲得衰,每餐無論我開幾多安永遠飲剩1安,每次用時最少半個鐘,講緊係3安奶,佢最長紀錄係喊足6個鐘,完全搞佢唔掂,不諱言,我當時真係想跳落去死X左佢算數!(堅係覺得自己有精神病)
到佢大啲又成日講唔聽,百九幾萬次啦!又唔想打佢,因為自己受過,唔想個女有童年陰影。
但原來守得雲開真係會見月明,而家佢10歲,除左唔會主動做功課,但佢會聽話,孝順,我病左會照顧我,會斟水比我飲,幫我蓋被,真心覺得捱過左就會見到光明,加油!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

sukkiu 發表於 20-12-14 10:58
總之係會將淑女變癲婆

超貼切

我老公仲話我生左小B變左另一個人,我聽到好唔開心,心諗你唔諗下點解,有得揀邊個唔想溫柔,我都唔想日日喉嚨痛

珍珠宮

猫物語 發表於 20-12-13 22:44
...

我反而越來越好耐性,以前阿女細個時,平均3日會發一次脾氣,而家2,3個月都唔會發一次。
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

若如初見 發表於 20-12-14 00:28

我諗階段黎

我而家先2歲,已經嘔血到想死,仲要忍多3年

珍珠宮

回覆樓主:

唔好話你地仔女細激氣,我仔成20幾,仲成個大細路,好多惡作劇,係要玩到你發嬲先識收手,仲笑我腦退化,對住佢我日日咆哮,命都短幾年,而家日望夜望快啲成家搬出去

大宅

我隻K3囡,有時佢做錯嘢,一閙佢就咋喊,如果唔理佢大聲喊,有時喊到我心煩氣躁,搞到我好似癲婆咁大鬧佢。又成日一買新嘢俾佢唔洗一陣間就整爛,或者唔見咗啲零件
試過我話俾佢激到嘔血,佢就話叫我去醫院睇下,真係唔知好嬲定好笑

大宅

HAPPYBOBB 發表於 20-12-13 23:17
我都係,我嗰個未夠5歲成日小小事都扭一餐喊一餐,好煩厭,都唔知點解成日要人鬧要人發癲先肯聽話,我就嚟 ...

我個仲細過你,又係成日搞搞震話两句又喊,把聲又大,屋企隔音又差,成层樓安安靜靜就得我屋企成日We哇鬼叫氹一次两次最尾係阿媽發癲先肯乖,我都怀疑自己是否已有情緒病。

大宅

same here ~~

首頁

尾頁

跳至