時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Protea 發表於 18-10-16 22:59
全港除左中環聖約翰座堂係永久地權,所有土地都是政府擁有, 唔知政府會點唔續租法, 但肯定對香港好大影 ...

2047 後,更是中央話事。

珍珠宮

wksin 發表於 18-10-17 03:29
係,越近2047,佢地d 地越吾值錢,包括地產公司手上的農地,話事權係政府到(中央)
...

到時收地肯定好亂

男爵府

魚仔餅 發表於 18-10-17 08:24
到時收地肯定好亂

可能,班地主會快快賣返d 地比政府呢?越遲賣越平。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

RelaxHippo 發表於 18-10-16 21:06
留返啲新界2000公頃土地俾環保年輕人耕種咪仲好, 起碼都叫增加本地就業職位. 人工島造地唔駛動新界農地, ...
Agree,.耕種好呀,日出而作,日入而息,
又唔洗食大陸菜,香港可以自給自足,
hk01講香港4大地產商都有起碼一千公頃地喺手,
d原居民應該都有唔少地,一直等政府買,
如果要用天價同佢地買地,倒不如填海,
又可以製造更多就業機會,
一聽到填海唔買地就走出黎嘈,
證明佢地都一直等緊政府送錢比佢地洗

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

政治及時事話題或最終演變成時政討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

回覆樓主:

香港咁多年都係移山填海得地,我覺得填海好正常,不過林鄭開出幾千億期票個數目真係好大,一定有人反,佢咁做又引到班牛屎佬出黎喎,林鄭高招

珍珠宮

魚仔餅 發表於 18-10-17 08:24
到時收地肯定好亂

都唔會亂嚟嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wksin 發表於 18-10-16 21:10
但,2047年後,政府可以不用賠錢,全部收返。

咪傻啦, 咁既話香港D樓駛鬼咁貴咩
天朗氣清

琥珀宮

大力大力 發表於 18-10-16 11:38
幾千人遊行? 你懂的~

收皮有佢份,到2047年d地變晒做官地

男爵府

wksin 發表於 18-10-16 20:32
之前菜園村,4公頃地,用左20億收,如果1700公頃,你話要幾多錢?
...

多謝提醒. 睇返舊報導, 之前係話用8千萬收菜園村地, 但係種種原因下, 最終用20億先至收到地.

經菜園村一役, 仍然有唔少人睇唔到收地有幾困難.

除左法律問題要處理, 係會有唔少示威、衝突同口號, 直接間接提高左收地的困難, 以及收地所須的公帑, 真係同搶錢無乜分別. 按照你的計算, 真係睇唔到點解仲有人樂觀地估計收地所需金額會唔過份.

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

palmchristy 發表於 18-10-18 05:31
多謝提醒. 睇返舊報導, 之前係話用8千萬收菜園村地, 但係種種原因下, 最終用20億先至收到地.

經菜園村一 ...
菜園村除了天價賠償外, 政府還要揾新土地安置村民, 依家"新菜園村"就係屈政府得返來。

還有朱已完一聽到菜園村收地, 就安插大量非村民入住爭取賠償, 連種植一棵植物都要賠償。

經此一役, 上屆 CY 處理橫州發展, 已經有棕地地主話土地上貨櫃生意, 除了賠償外, 政府要安排揾地搬遷, 真係㩒住來搶。

林鄭今次施政報告, 除了填海, 還有公私營土地合作發展, 填海只是增加和地主會談判籌碼, 唔明點解有咁多愚民出來盲反?
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

珍珠宮

大力大力 發表於 18-10-16 11:38
幾千人遊行? 你懂的~

我古收地比錢都吾會小,有d人貪心,一陣d人又攪下事,尼條友攪掂班守護農地既人先啦

伯爵府

gwash 發表於 18-10-16 20:45
新界地如果收到,緊係揀新界地,點會倒錢落鹹水海起人工島,但政府收地講緊二、三十年,大家有目共睹,鄉紳 ...

伯爵府

RelaxHippo 發表於 18-10-16 21:06
留返啲新界2000公頃土地俾環保年輕人耕種咪仲好, 起碼都叫增加本地就業職位. 人工島造地唔駛動新界農地, ...

伯爵府

wksin 發表於 18-10-17 03:29
係,越近2047,佢地d 地越吾值錢,包括地產公司手上的農地,話事權係政府到(中央)
...

禁止訪問

大宅

這就是証明林鄭既絕招之一,她看穿你班鄉巴佬,乜鬼不遷不拆,丁乜丁物只係想掠水

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

班新界佬早D肯賣地咪好囉, 團積土地, 吊高嚟賣, 而家反而話政府唔同你買地.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

首頁

尾頁

跳至