時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 19-8-6 01:28
等等先,就算我罷工,都唔代表我全盤撐示威者「所有」行為的。咁樣講好難明白嗎?我地係認同佢地大部分訴 ...

去到咁嘅時勢,罷工就等於撐黑衣,撐黑衣就等於撐暴力。 仲可以分得咁仔細。

比起修訂逃犯條例,黑衣人對香港嘅破壞差1000倍,而黑衣人就係持著逃犯條例來破壞社會。呢個時候唔係應該強烈反對黑衣人, 先平定各方暴亂。 政治/條例再慢慢爭取咩?

試下調轉角度睇,你個仔要爭取佢想要而你唔比嘅野,因此而打爛晒屋企d野,仲揾埋隔離鄰舍嘅人來鬧爆你,你會點做?屈服?講對唔住?

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 19-8-6 02:10
請搞清楚,我個人好支持警察跟一向規矩,用專業態度去執法的。問題係而家有部分害群之馬唔跟規矩,但之後* ...

警察過份用暴力?我真心覺得好笑,相比而家暴徒嘅破壞力,警察個d根本你small case!!!!

如果一早知道班暴徒會咁癲!應該開始時用更激烈手法拉晒d搞事人,就唔會去到今時今日咁嘅地步!

二害取其輕,你明白嗎?

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 19-8-6 01:45
遊行又冇用,佔領又唔啱,不合作又阻人搵食。好喇,我和理非廢中,怕暴力亦手無縛雞之力,我罷工喇,都要 ...

條例都廢左啦!仲要爭取d嘜野?

珍珠宮

請搞清楚,我個人好支持警察跟一向規矩,用專業態度去執法的。問題係而家有部分害群之馬唔跟規矩,但之後* ...

人地就你持住你呢d"民意"而有持無恐咁去破壞香港,你支持佢地提出的不合作運動(罷, 咪即係支持佢地,支持暴力啦! 呢個係邏輯呀!

珍珠宮

soiebb 發表於 19-8-6 04:40
唉 今次件事真係搞到社會好分化

借回覆再三提醒:我唔知睇到呢個回覆既人有幾多,唔理你咩色都好.. ...

我都好不滿政府咁軟弱。 但而家邊叫得停呢班曱甴?如果我地對政府仲踏多幾脚, 政府更不能平息呢d動亂。

繼續反政府,暴徒只會認為有好多人支持佢地嘅暴行!

睇野睇大局,暴徒嘅破壞遠高於條例。

我幾唔like政府今次都撐政府,撐警察, 強硬d, 不可退縮!

珍珠宮

囍 發表於 19-8-6 00:12
好多黃絲係空姐,社工,老師,護士...佢哋全部大機構or政府,而且而家好多公司都唔敢隨便炒人,生計無問題 ...

成班自私精,個口想香港好,做緊嘅嘢就係破壞整個社會,經濟差唔會影佢哋,究竟佢哋係想樓價跌,可以買多層樓,或者佢哋成班憎人富貴厭人貧,以為自已懷材不遇,覺得自己可以得到更多?!

珍珠宮

一班支持暴徒嘅人最衰格,唔係針對事係針對人,暴徒圍人圍警署、擲磚頭、放火、阻馬路,有無去遣責呀?
只係話警察無規矩、濫權……
想內爆?內爆乜嘢?想警察疲於奔命?想佢哋唔做? 你哋話晒事呀?

男爵府

佢地儍啫,以為對付嘅係香港政府,其實係中國政府啊!就算迫到林鄭落台總有大把林鄭 2.0 跟住,但香港政府未冧,香港人已活在地獄

子爵府

等等先,就算我罷工,都唔代表我全盤撐示威者「所有」行為的。咁樣講好難明白嗎?我地係認同佢地大部分訴 ...

哦,咁之後有冇放火,棹嘢呀

男爵府

回覆樓主:

今天不能叫全港大罷工,
衹係被阻塞至不能返工!

大宅

好多都去睇醫生,佢地明明什麼叫罷工?

伯爵府

開心吸收勳章

soiebb 發表於 19-8-6 01:46
BK 有好多人非黑即白...睇開d 去集會=暴徒,不撐警=支持暴徒,但我想講好多人 包括我都係你呢類, ...

原來家人係鐵飯碗,唔怪咁口響,經濟差,人工不會變,以為好偉大, 實質做咗幫兇

伯爵府

buenapark 發表於 19-8-6 02:26
我唔否認香港內部有多好問題,但撫心自問,放眼全世界,香港既生活質數至少有80分。
點解要冒住失去現有80 ...

Well said!!
講得太好了
「放眼世界」

伯爵府

sts8000 發表於 19-8-5 22:35
今日有份罷工嘅人,過咗今晚之後,你哋覺得聽日仲可以如常返工嗎?
或者你今日只係坐喺屋企,或者你只係響 ...

同意,佢地用心計,知道人人都唔想番工
你一定會支持

大宅

我真心咒我公司罷工嘅人,加重我workload ,做到我死死下,正x街,頂佢個制

大宅

囍 發表於 19-8-6 00:12
好多黃絲係空姐,社工,老師,護士...佢哋全部大機構or政府,而且而家好多公司都唔敢隨便炒人,生計無問題 ...

佢哋功能組別係犯民,所以咪會支持囉,我最怕老師,社工唔中立,教壞下一代。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

sts8000 發表於 19-8-5 22:35
今日有份罷工嘅人,過咗今晚之後,你哋覺得聽日仲可以如常返工嗎?
或者你今日只係坐喺屋企,或者你只係響 ...

如果真正罷工還好,好多係拎病假扮罷工,可恥

伯爵府

開心吸收勳章

SandyAlana 發表於 19-8-6 06:50
好多都去睇醫生,佢地明明什麼叫罷工?

好多都係大公司,政府工,因要跟足規定攞假,佢試下真擺工,冇左鐵飯碗,就唔會咁咁做,米又怕冇得升,記大過。不過怕都係一件好事,仲知道規則,咩叫法律,唔係好似黑衣人咁,犯法仲叫e士

子爵府

你自己問心,你地跟本想個社會亂,你唔鍾意政府,唔鐘意大陸,你地唔敢做暴徒,因為你地怕比人拉咋!你地跟本就係希望黑衣人搞破壞,然後覺得要比d 教訓政府! 但 sorry 囉,你既怨氣,最後係落左去最基層嗰班,手停口停嗰班人身上。林鄭無影響,習大無影響。

男爵府

通常無良知的人不覺得自己無良知
暴徒也不覺得自己無良知

首頁

尾頁

跳至