自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

幼稚園退學潮恐再現!本港受新冠肺炎疫情影響近一年,幼稚園恢復面授課堂時間極短,學童9月時一度可重返校園,但亦只限於半天課,及後再受上呼吸道感染及疫情爆發而再度停止面授課堂。有幼稚園校長估計,大部分全日或長全日幼稚園,會出現零星家長為子女退學,轉到半日制上課,因大部分非牟利半日制幼稚園在扣除政府資助後,等同免學費。業界恐在疫情成常態下,更多幼稚園再出現退學潮,造成幼稚園經營困難。

https://hk.mobi.yahoo.com/news/%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92%E6%81%90%E7%8F%BE%E9%80%80%E5%AD%B8%E6%BD%AE-%E6%9C%AC%E5%B9%B4%E9%A6%96-11-%E5%80%8B%E6%9C%88-9-%E6%A0%A1%E5%81%9C%E8%BE%A6-003043111.html

大宅

幼稚園都捱唔住了,我女個間都放口風可以插班。

珍珠宮

好媽媽勳章

幼稚園無學券真係好貴,又無得正式返學,除非名校或龍幼要留位,否則真係自己教算

ada0707    發表於 20-12-15 10:44

大宅

牛年勳章

我小朋友join既係全日班 而家係屋企上堂 但又要比足全日班學費 相反半日班就唔駛
我問老師點解 佢話因為政府果邊個學額係全日所以要交學費 錢就比左 小朋友又要自己睇又要自己教....

myfaye    發表於 20-12-15 09:22

大宅

回覆樓主:

我女下個月轉到半日學券學校了,原因很簡單,唔知道白交學費到幾時,所以乾脆轉學

ada0707    發表於 20-12-15 10:44
myfaye    發表於 20-12-15 09:22

禁止訪問

翡翠宮

牛年勳章

私幼真係好貴,我女以前嗰間半日$6xxx *12個月,如果係停課Zoom我都會轉券幼

翡翠宮

回覆樓主:

返學冇期,退學或轉有學卷又真係在所難免

大宅

回覆樓主:

我們就是其中一員,疫情睇唔見盡頭,早於四月已退學轉了學券,我們估計未來都肯定係停下幾個月又返下幾個月,個個月成四千幾學費,我們覺得唔抵,就算日日有zoom堂都唔想咁交學費,九月復課就返新學券學校,果然返得兩個月又停課,今次幼稚園肯定停到過農曆新年!
我女嗰班這個月都有個插班小朋友,可能都是same case。
不過因為我們有母校小學back up,退學都冇咁大猶豫,而且我在家也可以自己教阿女中英數,所以唔介意冇日日zoom class。
如果係想考直私的家長,想退學私幼就要諗清楚先。

子爵府

回覆樓主:

我都想轉
私幼K3 一個月收足六千
已經入左心儀小學

不過家人話有一個鐘zoom都好過無 而且轉校要重新搵學校又要買校服,得不一定償失喎

所以,繼續讓學費自動轉帳

子爵府

回覆樓主:

有無停辦九校的名單?
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

子爵府

N班先可以退,K1退咗點入番去?

子爵府

回覆樓主:

我囡讀學xx ,我都好想退,因我大囡已有小學backup,同埋日日又zoom ,又比好多野家長做,我自己就算WFH ,日日會接會,有時間都要理個大囡功課,細囡嗰d 真係好唔得閒,我覺得個個月比六千,仲要我自己教番,心理好唔平衡

大宅

coconutchung 發表於 20-12-14 19:44
我們就是其中一員,疫情睇唔見盡頭,早於四月已退學轉了學券,我們估計未來都肯定係停下幾個月又返下幾個月 ...

想請問點樣轉校?我小朋友而家都讀緊私校K2,好大負擔,都想幫佢轉校。其實之前k1面試都有幾間劵幼收,問番個d學校好唔好呢?

男爵府

回覆樓主:

估計停停上上繼續 zoom 都會無期,起碼要完左2021,因為就算有疫苗,亦唔係即時可以比一般人打,唔好忘記,重有其他國家的人往來,疫情根本有排先可以叫做穩定,攪得黎都要成年。
無了期白交學費,唔係咁多人做到。
識人轉讀卷幼再計劃留錢比小朋友學其他野,將來考小學個 portfolio 有D野比人睇。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

唔止幼稚園啦,我小學一樣要交學費又係zoom,但小學好難輕易轉間好學校

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

我昨晚都叮一聲諗到,啲人自行成功 又即退幼.....

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

nanabee0728 發表於 20-12-15 01:44
想請問點樣轉校?我小朋友而家都讀緊私校K2,好大負擔,都想幫佢轉校。其實之前k1面試都有幾間劵幼收,問番 ...

卷校係難啲有位,但點解唔打去問下呢?

好彩我校下年轉番學卷,真係明智

伯爵府

子若 發表於 20-12-15 01:26
我囡讀學xx ,我都好想退,因我大囡已有小學backup,同埋日日又zoom ,又比好多野家長做,我自己就算WFH ,日日 ...

完全明白.....

伯爵府

solim 發表於 20-12-14 23:15
N班先可以退,K1退咗點入番去?

大把學校 唔㤦怕(emoji)

首頁

尾頁

跳至